Vas megyében is elérhető már a koronavírus-gyorsteszt

Magánúton, adott összeg fejében bárki megtudhatja, jelen van-e szervezetében a Covid–19 vírus elleni antitest, amiből arra lehet következtetni, hogy átesett-e már a fertőzésen. Dr. Schneider Ferenc infektológust kértük, segítsen eligazodni a tesztek között.

Tóth Kata

A gyorsteszt kimutathatja, hogy ki esett át valószínűleg a fertőzésen, és kinek kell hatékony védőeszköz

Fotó: Shutterstock

– Több fajtájuk létezik a teszteknek, a gyártók két alapvető módszerrel dolgoznak. Az egyik a vírusnukleinsavat vagy valamelyik antigénjét mutatja ki (egy alkatrészének jelenlétét, amely az ellenanyagok termelését indítja el), a másik pedig a vírus ellen termelt ellenanyagokat. A kettő időben elkülönül egymástól: amikor a vírus bekerül a szervezetbe, vagy már jelen van, még jó pár napig nem rendelkezünk ellenanyaggal. A gyorstesztek ennek az ellenanyagnak (IgG vagy IgM antitestnek) a jelenlétét mutatják ki. Az IgM korai termelődésű ellenanyag, az IgG később jelenik meg.

A gyorsteszt egy ujjbegyes szúrásból azt mutatja, hogy az adott személy találkozott-e a vírussal. Hogy pontosan mikor, azt csak hozzávetőlegesen tudják megbecsülni. Ha korai típusú ellenanyaga van, akkor rövid időn belül, ha csak késői típusú, akkor valamikor korábban. Nem informatív egy ilyen teszt elvégzése azoknál, akik éppen koronavírus-tüneteket produkálnak, vagy a lappangási időszakban van a betegségük – mondja a szakember.

A másik típusú teszt a vírusnukleinsavat vagy valamelyik antigénjét veszi célba: az eredmény azt jelzi, hogy ténylegesen jelen van-e a vírus a szervezetben. A pillanatnyilag legbiztosabb módszer a koronavírus kimutatására a Nemzeti Népegészségügyi Központ által akkreditált laboratóriumban végzett valós idejű PCR-vizsgálat, amely a légúti (orr-, illetve torok) váladékból vett mintából a vírus örökítőanyagának, az RNS-nek nevezett vírusnukleinsav kimutatásával történik. Ezzel igazolható hivatalosan a fertőződés ténye.

A gyorsteszt kimutathatja, hogy ki esett át valószínűleg a fertőzésen, és kinek kell hatékony védőeszköz
Fotó: Shutterstock

– Sok kérdés nem világos még a tesztekkel kapcsolatban. Pozitív vagy negatív eredményük a pillanatnyi helyzetet tükrözi, és mindig a pozitív ad több információt. A negatív jelezhet hibás mintavételt, azt, hogy a minta tönkrement szállítás közben, hogy technikai hiba lépett fel. Nem véletlenül ír elő a rendszer két negatív eredményt – hangsúlyozza dr. Schneider Ferenc.

És hogy mire lehet alkalmas a gyorsteszt?

– A szűrővizsgálat megmutathatja, hogy ki esett át valószínűleg a fertőzésen, és kinek kell hatékony védőeszközt használnia. Ha IgG-pozitív a személy, akkor valamikor a múltban találkozott a vírussal, és valószínűleg természetes védettséget szerzett. A gyógyultak koronavírussal szemben szerzett védettségének tartósságáról egyelőre nincs megbízható ismeretünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában