Kultúrnövények az Agora-karanténból

Az Agora #kulturnoveny sorozatában négy fűszernövény neveléséről számolnak be hétről hétre.

Nemes Judit

Geosits Judit bazsalikomot nevel a kultúrkaranténban

Fotó: Cseh Gábor

Bár rendezvények nincsenek, az Agora – Szombathelyi Kulturális Központ munkatársai minden napra találtak ki programot. Keddenként a kertészkedés áll a középpontban: minden héten bemutatják Facebook-oldalukon egy-egy általuk nevelt konyhakerti növény állapotát.

– Az elején, amikor kitaláltuk a #kulturnovenyt, nagyon sok ötlet volt a halmazban, az egyik kolléganőnk vetette fel, hogy ültetne paradicsomot. Így indult el az egész: a paradicsomhoz feltétlenül kell bazsalikom. Ha már van bazsalikom, akkor kell rozmaring is, a rozmaring mellé pedig oregánó – tudtuk meg Geosits Judit rendezvényszervezőtől, a kezdeményezés egyik ötletgazdájától, aki természetesen maga is nevelget növényt: bazsalikommagokat ültetett cserépbe.

Geosits Judit bazsalikomot nevel a kultúrkaranténban
Fotó: Cseh Gábor

– Elvetettük a magocskákat, és mind a négyen figyelgetjük, nyomon követjük és dokumentáljuk a fejlődésüket. Van, akinek a konyháján vagy az erkélyén kapott helyet a cserép, egyikünk, mivel falun él, amint megerősödik a növény, kiülteti majd a kertjébe. Az írások, amelyek megjelennek a keddenként kiposztolt fényképek mellett, a fűszernövények történetéről, ápolásáról, felhasználási területeiről, gyógyhatásáról szólnak – tette hozzá.

Egyelőre négy agorás hölgy nevelget apró fűszernövényeket, miközben szívesen fogadnak fotókat azoktól, akik szintén kedvet kaptak az ültetéshez, kertészkedéshez.

Judit elárulta: az egyik kis magonc fejlődését rövid videós összeállításban be is mutatják majd az Agora Facebook-oldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában