Világhódító úton a vasi találmány

A vasi megyeszékhelyről indult világhódító útjára az a berendezés, amellyel ma már nagy tereket, akár kórházakat, üzemcsarnokokat is hatékonyan lehet fertőtleníteni. A különleges ózontermelő technológiát alkalmazó cégnek ma már az USA-ban és Kanadában is van képviselete.

Gyöngyössy Péter

Ózonosfertőtlenítés, rendelő,20200425, ut, Szombathely, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

Nem tudjuk, a friss erdei illatra használt „ózondús levegő” kifejezésünk hogyan keletkezett. Tény, hogy az ózon – a három­atomos oxigén, szúrós szagú, nagyon mérgező gáz – az egyik legerősebb oxidáló­anyag. A természetben villámlás hatására keletkezik. Az ultraibolya-sugárzástól is létrejön, és szűri is ezeket az életre káros sugarakat. A sztratoszférában lévő ózonpajzs nélkül nem létezne a szárazföldi élet.

Az ózont a 19. századtól kezdve használják fertőtlenítésre. A közelmúltig csak olyan berendezések léteztek, amelyek legfeljebb 30-40 gramm ózont tudtak előállítani óránként. Ez csak szobányi helyiségre volt elég. A technológiai áttörést a Vas megyei Koltay Péter és Brunner Rita találmánya hozta. Az új gép akár 450 gramm ózont is képes termelni egy óra alatt. Ezzel már nagy tereket is lehet fertőtleníteni.

 

Vig Balázs és Lippai Ádám, a berendezés kizárólagos forgalmazását végző cég vezetői elmondták, a gép a levegő oxigénjéből elektromos árammal állít elő ózont, amit befúj a fertőtlenítendő helyiségbe. A gáz egyenletesen kitölti a tér minden zugát, és minden élőlényt elpusztít, legyen az poratka, penészgomba vagy mikroorganizmus. A levegőben lebegő spórákat, baktériumokat, vírusokat is megöli. A fertőtlenítés után a gép ionizált oxigént juttat a térbe, ami lebontja az ózont, így nincs vegyszermaradvány. Ma már laboratóriumi vizsgálatok bizonyítják a módszer hatékonyságát. Hazánkban ezzel az eljárással fertőtlenítik a Volán buszait, a MÁV vonatait, orvosi rendelőket, irodaházakat, üzemcsarnokokat, sőt a járvány elleni küzdelemben kiemelt jelentőségű fővárosi kórházakat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában