Vas megyei koronavírus-tesztek – A résztvevők örültek, hogy kiválasztották őket

Vannak már egyéni eredményei annak a COVID–19 lakossági fertőzöttség-szűrésnek, amely Vas megyében is zajlik.

Merklin Tímea

Kiss Márton zongoraművész büszke arra, hogy a szombathelyiek rendkívül fegyelmezettek a járványhelyzetben. Ausztriába jár tanítani: ehhez is jó a negatív teszt

Fotó: Cseh Gábor

Az országosan majdnem 18 ezer, szűrésre behívott közül körülbelül nyolcszáz ember vasi. A lakossági szűrésből kiderül, hogy aktuálisan kik vírushordozók, és kik azok, akik már átestek a fertőzésen. Az orrváladékból és a garatból vett minták adnak információt arról, hogy kiben van benne a vírus, a vérvétel mutatja meg, hogy valaki már átesett, és rendelkezik ellenanyaggal.

Kiss Márton zongoraművész, tanár elmondta, az eredményt az ügyfélkapun keresztül belépve az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér elnevezésű felületen lehet látni:

– Az eredményem negatív, tehát nem estem át a fertőzésen, és a szervezetem nem termelt ellenanyagot, pedig örültem volna, ha túl vagyok rajta – fogalmazott Kiss Márton. A zongoraművésztől azt is megtudtuk: megnyugtató számára, hogy van egy negatív tesztje, mert ez egy kiegészítő pluszdokumentum a meglévő irataihoz, amelyekkel tud ingázni Grazba, ahol jövő héten folytatja az oktatást a konzervatóriumban. Hetente kétszer jár ki.

Kiss Márton zongoraművész büszke arra, hogy a szombathelyiek rendkívül fegyelmezettek a járványhelyzetben. Ausztriába jár tanítani: ehhez is jó a negatív teszt
Fotó: Cseh Gábor

Hozzátette, büszke a Vas megyeiekre, mert nagyon fegyelmezettek, a 14 fertőzött nagyon alacsony szám. Ő maga továbbra is alkalmaz minden szabályt, betartja a másfél méteres távolságot, maszkot használ, az iskolában kesztyűt is, állandóan gondoskodik a fertőtlenítésről.

Megszólítottuk Eredicsné Ávár Krisztinát is, aki elmondta, hogy Gencsapátiból tizennyolcan kaptak értesítést, hogy részt vesznek a teszten, örült, hogy kiválasztották. Az eredménye negatív:

– Februárban valami vírus végigment a családomon – a férjemen és a két gyermekemen is –, bíztam benne, hogy a koronavírus volt – fogalmazott, hozzátéve: jobban örült volna, ha túl vannak rajta, nagyobb biztonságban érezné magukat, ha tudná, hogy a szervezetük termel ellenanyagot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában