A Vas megyei fürdővárosokban az idei a turizmus fekete éve

Bükön és Sárváron az idei a turizmus fekete éve lesz. Az Őrségben viszont a járvány miatt kiesett hónapok ellenére jelentősen nőtt a forgalom. Kőszeg környékén a gyenge tavaszt kiegyenlítette a nyár turistaforgalma.

Gyöngyössy Péter

Lugosi Józsefné Szalafőn, a csörgőszeri vendégházban

Fotó: Szendi Péter

Bükön már most a turizmus fekete éveként emlegetik 2020-at. Dr. Tóth Ágnes, Bük jegyzője elmondta: a városban eltöltött vendégéjszakák száma január és július között tavaly 436 473 volt, míg az idén csak 222 579, azaz alig több mint fele az előző évinek.

Németh Gyula, a Büki Szobakiadók Szövetségének elnöke szerint a koronavírus-járvány miatt június végéig szinte nem volt vendég Bükön. A július és az augusztus hozta az ilyenkor szokásos forgalmat. A szeptemberi foglalásokat már visszamondták, tehát az őszi szezon is nagy eséllyel kiesik. A szövetség mintegy száz szállásadót tömörít, adatai szerint a szállások kihasználtsága március, április, május hónapokban a szokásos 40–50 százalék helyett lényegében nulla volt. A júniusi megszokott 60–70 százalék helyett 10 százalékkal kellett az idén beérniük. Július, augusztus 80–90 százalék helyett csak 60–70 százalékot hozott.

Sárváron az előző évhez képest szintén csökkent a forgalom. Holpert Krisztina TDM-referenstől, a Sárvár Tourist & TDM Nonprofit Kft munkatársától kapott tájékoztatás szerint a sárvári fürdőben június 12-e és augusztus 3-a között a tavalyihoz képest mindössze 70 százalék volt a látogatók száma. A vendégéjszakák tekintetében ígéretes volt a január és a február kiugróan magas adata. Március és május között az előző évben havonta 45 és 52 ezer között volt a vendégek száma, ez az idén a három hónapban összesen is alig haladta meg az ezret. Júniusban is csak az előző évinek a harmada volt a vendégéjszakák száma, de a júliusi mintegy 51 ezer vendég­éjszaka sem közelítette meg az előző év mintegy 78 ezres adatát.

Lugosi Józsefné Szalafőn, a csörgőszeri vendégházban
Fotó: Szendi Péter

Kőszegen a veszélyhelyzet megszűnése után azonnal érzékelték a forgalom erős növekedését mind a napi látogatásokban, mind a szállásfoglalásokban, tudtuk meg Győrffy Gábor turisztikai menedzsertől. Az emberek bizalommal voltak a város iránt. Június közepétől fokozatosan telítődött a térség, július elejétől szinte telt ház volt a városban. A tavalyi is erős nyár volt, de ahhoz képest 20–25 százalékos volt a forgalomnövekedés.

Neisz Eszter Kőszeg határában, a Pogányokban, az egykori családi birtokon üzemeltet öt vendégházat
Fotó: Unger Tamás

Neisz Eszter Kőszeg határában, a Pogányok szőlőhegy bejáratánál, a nyolcezer négyzetméteres egykori családi birtokon üzemelteti öt vendégházát. Összesen húsz embert tud elszállásolni a különálló, hangulatos épületekben. Megtudtuk, hogy tavasszal gyenge volt a forgalom, de a júliusi és augusztusi foglalások jóval magasabbak voltak a tavalyinál, így kiegyenlítette a járvány miatt kiesett tavaszi hiányt. Véleménye szerint felértékelődtek a természetközeli, kis méretű, elkülönült egységekből álló szállások.

Az idén a nyári szezonban rengetegen voltak az Őrségben. Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság Tourinform irodát és több látogatóközpontot működtet. A látogatottságot leginkább a pityerszeri Őrségi Népi Műemlékegyüttes adatai tükrözik.

– Augusztus végéig húsz százalékkal többen fordultak meg a Pityerszeren, mint tavaly – tudtuk meg Kovács-Mesterházy Viktóriától, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság osztályvezetőjétől.

– A koronavírus okozta veszélyhelyzet miatt az előző években április 1-jétől szoktunk nyitni a nemzeti park látogatóhelyein. De többször előfordult, hogy már március 15-étől fogadtunk látogatókat, ha az ünnep hosszú hétvégére esett. Az idén a szabadtéri látogatóhelyek, így a pityerszeri is csak május 7-étől fogadta a vendégeket. A zárt térben lévő látogatóhelyek június második felében nyitottak ki. Kimaradtak a szokásos osztálykirándulások, erdei iskolai csoportok. Mindezek ellenére a Pityerszer adatai alapján augusztus végéig a tavalyi 21 ezerhez képest az idén 25 ezren fordultak meg a szabadtéri falumúzeumban. A tökfesztivál az idén elmarad, így most még nem tudjuk, hogy mit hoz az ősz – tette hozzá.

Dr. Tóth Jenő, az Őriszentpéteri Közös Önkormányzati Hivatal jegyzőjének tájékoztatása szerint a környező 13 településen összesen mintegy 25–35 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma az előző évihez képest.

Lugosi Arnold, Szalafő polgármestere, aki maga is foglalkozik szállásadással, megerősíti, hogy a nyáron júliusban és augusztusban „fullon” volt az Őrség. Saját szálláshelyein is nagy volt a túljelentkezés, de a környék szállásai is teljes kapacitással működtek. A vendéglők is nehezen bírták a megnövekedett forgalmat. A polgármester szerint az idén nyáron már túl sokan is voltak. Az a vonzerő, amit az őrségi táj nyugalma, a természetközeliség kínál, elveszhet a tömegturizmus által.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában