Fidesz: Nemény András azért siránkozik, mert a szombathelyi polgároknál marad a pénz (Frissítve!)

A Megyei Jogú Városok Szövetsége, amelynek Szombathely is a tagja, üdvözölte a kormány újabb intézkedéseit. A szombathelyi polgármester azonban kifakadt, a Fidesz pedig sajtóközleményben írt arról, hogy Nemény András azért siránkozik, mert a szombathelyi polgároknál marad a pénz.

Vas Népe

A városházán rendkívüli ülésen tárgyalta az ügyet a városstratégiai bizottság

Fotó: Cseh Gábor

Mint arról már korábban beszámoltunk Orbán Viktor miniszterelnök szombaton bejelentette, hogy a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozások iparűzési adóját január elsejétől a felére csökkenti a kormány. Ezek a cégek adják a legtöbb munkahelyet, és ezek a legsérülékenyebben a járvány idején. A 25 ezer fő alatti települések a kormánytól támogatást kapnak, a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét egyenként tekintik majd át.

A Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ), amelynek a Szombathely is a tagja, közleményben üdvözölte az intézkedéseket. Az MJVSZ elnöke Szita Károly a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott, hogy a kormánynak és az önkormányzatoknak közös a felelőssége abban, hogy erősödjön a gazdaságunk, mert ekkor erősek a családok. Szita szerint ezt a célt szolgálja a január elsejétől életbe lépő kis- és középvállalkozásoknak szóló adókedvezmény is. – Ezzel a vállalkozások megtartását segítjük elő és lehetőséget biztosítunk az új munkahelyek megtartására, újak létesítésére is és ez egyértelműen a családok és az emberek védelmét szolgálja – hangsúlyozta a lapnak.

Ehhez képest Nemény András Szombathely polgármestere a facebookon fakadt ki az intézkedés kapcsán. Szerinte a miniszterelnök által szombaton bejelentett iparűzési adó felfüggesztése végképp tönkreteszi az önkormányzatokat és pont arra nem lesz pénz, amitől város egy város. Kifejti, hogy a mostani pofon után is felállnak és, hogy 2021 az ellenállás éve lesz- fogalmazott a polgármester, aki a Savaria Fórum múlt heti címlapjával posztolta szavait. A botrányos címlapról ITT írtunk.

A Fidesz szombathelyi szervezete sem hagyta szó nélkül a polgármester posztját. Az alábbi közleményt juttatták el szerkesztőségünkbe:

„Vezetni kell a várost polgármester úr, nem siránkozni! Nemény András azért siránkozik, mert a szombathelyi polgároknál marad a pénz.

Az iparűzési adó csökkentése nem másoknak hoz könnyebbséget, mint a kis- és középvállalkozásoknak és az egyéni vállalkozóknak. Az iparűzési adó csökkentése tehát az embereknek, a kis és vállakozóknak jelent könnyítést. Erre azért van szükség, hogy a világjárvány gazdasági hatásai ne érintse őket olyan durván. Azért szükséges, hogy a munkahelyeket meg lehessen tartani.

Nemény András tehát azért siránkozik, mert a szombathelyi polgároknál marad a pénz.

Szombathely önkormányzatának adósságát a Kormány 2014-ben átvállalta, megszüntette. Az önkormányzat gazdasági helyzete stabil volt amikor átadtuk, az iparűzési adóbevétel több mint duplájára emelkedett 2010-től 2020-ig. Több vállalkozás fejlődött, fejlesztett a Schaeffler Hungária, a TDK, igen komoly állami, kormányzati támogatásokból – ez 5 és 1.8 milliárd forint, tehát összesen közel 7 milliárd. Ezek adóbevétel növelő tényezők. A városnak lekötött tartalékai vannak.

Ugyanakkor a kis és középvállalkozóknak, egyéni vállalkozóknak nincsenek olyan tartalékai, mint Szombathelynek. Tehát Nemény Andráséknak vannak tartalékai, a fideszes városvezetéstől örökölték. Ennek az is egyértelmű jele, hogy cooking showra, baráti sajtósokra, alpolgármesteri feleségekre bármikor ki tudott a város milliókat szórni. Állásban tud tartani olyanokat is, akik azért kapnak fizetést, hogy posztolgassanak a Facebookon.

Nem a szombathelyi önkormányzaté a pénz, nem Nemény Andrásnak kell támogatás, és adóbevétel, hanem a szombathelyi embereknek.

A legkönnyebb megoldás persze elsírni magunkat a facebookon, hogy elviszik a pénzt. Csakhogy a kormány nem elveszi az adóbevételt, hanem az embereknél, a szombathelyieknél hagyja. Vezetni kell a várost polgármester úr, nem siránkozni!”

Frissítés:

A MSZP szombathelyi szervezete nem támogatja az iparűzési adó megfelezését

A MSZP szombathelyi szervezete is reagált Orbán Viktor miniszterelnök szombati bejelentésére. Azt írták: „A kormány ezzel a döntéssel komoly veszélybe sodorja a kötelező önkormányzati feladatok ellátását is, amelyeknek az elsődleges forrását eddig éppen a helyi iparűzési adóbevételek adták. Az iparűzési adóbevételek elvételét a Fidesszel ellentétben még a kamarák sem támogatják, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kifejezetten rossz megoldásnak találta. Az ok végtelenül egyszerű, e döntés egyenesági következménye a fizetőképes kereslet csökkenése, azaz éppen a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak nem lesz elegendő keresletük, és a legrosszabb forgatókönyv lép életbe, ugyanis a bérek és a munkahelyek rövid időn belül veszélybe fognak kerülni” – olvasható az MSZP szombathelyi szervezetének közleményében. Kitérnek arra is, hogy „ez egy elhibázott döntés, mi több Győr és Székesfehérvár fideszes polgármesterei szerint is rossz megoldás”.

Bár az MSZP szombathelyi szervezete szerint Székesfehérvár polgármestere elhibázott megoldásnak tartja a mostanit, Cser-Palkovics András szombati bejegyzésében a következőt írta: „A most bejelentett döntésnek a városra gyakorolt hatásait először nyugodtan értékelni kell; a bevételkiesés mértékét pontosan ki kell számolni, hatásait pedig át kell gondolni, és ha ezekről szükséges, akkor egyeztetni kell a minisztériumokkal. Felelős polgármesterként nem kiabálva, hanem – megoldásokat nyújtó – megállapodások lehetőségét keresve. Erre jó reményünk van, hiszen az elmúlt években rengeteg kérdésben tudtunk jó, Székesfehérvárnak hasznos megállapodást kötni a kormányzattal. Ebben az évben is számíthattunk a kormány támogatására, hiszen még az év utolsó napjaiban is jelentős támogatások érkeznek, valamint a fehérvári embereknek nagyon fontos fejlesztéseket (közlekedés-, kórház-, iskolafejlesztés) is bejelenthettünk közösen. A mostani helyzet megoldása során is egészen biztosan szükség lesz a bevételkiesést kompenzáló állami forrásokra. Örülök, hogy ennek lehetősége már a mai bejelentésben is elhangzott. Optimistán várom az ezekről szóló egyeztetéseket. ”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában