Harmincegy vasi jelentkezőből kilenc volt alkalmas plazmaadásra

A két ünnep között is várják a véradókat. Az idei statisztikákról dr. Nagy Sándort, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettesét kérdeztük.

VN

20200825 Szombathely Országos vérhiány anyaghoz illusztráció. Vérellátó, Véradás. Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Fotó: VN-archív/Cseh Gábor

Az év utolsó napjain is nyitva vannak a vérellátók, fontos, hogy minél többen adjanak vért a két ünnep között is – emelte ki dr. Nagy Sándor. A teljes statisztika csak év végén lesz elérhető, de az már látszik, hogy a járvány miatt visszaesés volt, összességében mintegy 50 ezerrel kevesebben adtak vért idén.

Vas megyében jobb a helyzet. Kőszeg 15 éves rekordot döntött meg a Magyar Vöröskereszttel közösen szervezett véradásokon, pedig korábban a városból viszonylag kevesen adtak vért.

Élen jár Vas megye a plazmagyűjtésben is. Eddig harmincegy vasi jelentkezett, közülük kilencet találtak alkalmasnak a plazmaadásra. Ez nagy eredmény, általában minden ötödik-hatodik donor felel csak meg a feltételeknek. Hat embertől már le is vették a szükséges plazmát.

Az Országos Vérellátó Szolgálat idei eredményeihez jelentős mértékben hozzájárultak a Vas megyeiek – hangsúlyozta dr. Nagy

Sándor.

ITT mutatjuk, hogy hol adhatnak vért a héten Vas megyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában