Magukon spórolnak, vagy mégsem?

Komoly promócióval jelentette be a szombathelyi baloldali városvezetés, hogy csökkentik a képviselői tiszteletdíjakat. Megnéztük, az 75 ezer forinttal így is magasabb lehet, mint az előző ciklusban volt.

Tömböly Ágnes

A városházán már látják a felügyelő bizottság ellenőrzésének eredményét

Fotó: Vas Népe

„Magunkon kezdjük a spórolást” – ezzel az üzenettel indított kampányt közösségi oldalán a szombathelyi önkormányzat. Így hívták fel a figyelmet arra, hogy 10 százalékkal csökkentik az önkormányzat 100 százalékos tulajdonában álló gazdasági társaságoknál az igazgatósági és felügyelőbizottsági, valamint a képviselői tiszteletdíjakat. Mi tesszük hozzá: amennyiben azt Nemény András jóváhagyja. A polgármester egyelőre csak a javaslatot terjesztette elő, lapzártánkig nem hirdették ki a rendelet módosítását, ami 2021. január 1-jétől lépne életbe.

Ismert, 2019 október végén, miután az Éljen Szombathely Egyesület többséget szerzett a közgyűlésben, módosította a képviselői, tanácsnoki és bizottsági tiszteletdíjakat. Míg az előző ciklusban egy képviselő havonta 150 ezer forintot kapott, addig most 250 ezer forintot, a módosítás után ez csökkenhet 225 ezer (!) forintra.

A javaslat nem vonatkozik a polgármesteri, alpolgármesteri, tanácsnoki, bizottsági és a bizottsági elnöki tiszteletdíjakra, így azok változatlanok maradnak. Ebből is fakad, hogy a módosítás a város számára – az önkormányzat számítása szerint – mindössze 5,1 millió forint megtakarítást jelenthet. Szombathely idei költségvetésében a polgármester, az alpolgármesterek, a tanácsnokok, a képviselők és a bizottsági tagok juttatásaira 233 millió 943 ezer forintot különítettek el, ebből „karcsúsítanak”.

Korábban arról írtunk, hogy az önkormányzati gazdasági társaságok az év első két hónapjában 20 százalékkal kevesebb városi támogatással kalkulálhatnak. A Vas Megyei Temetkezési Kft.-nél pedig azért aggódnak a munkavállalók, mert 2021-ben biztosan csökken a cég várható önkormányzati forrása, és emiatt veszélyben érzik munkahelyeiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában