Megkapták a vakcina második dózisát a Markusovszky-kórházban

December 31-én kapta meg a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinája első adagját a Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban az a 45 egészségügyi dolgozó, akik a második oltásra is megjelentek. Rajtuk kívül csütörtökön 150 embernek adták be a kórházi oltóponton a Covid–19-vakcina első dózisát.

Tóth Kata

Oltás, Markusovszky kórház, dr. Schneider Ferenc, a Markusovszky kórház Infektológiai osztályának vezetője, Dr. Kecskés László osztályvezető főorvos,20210121, Szombathely, ut, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

Prof. dr. Nagy Lajos főigazgató volt szilveszter napján a Markusovszky- kórházban az első, akit beoltottak, csütörtök reggel is az elsők között távozott az intézmény manuális tömbjében kialakított oltópontról. – Kétszer kell oltani a megfelelő, 90 százaléknál nagyobb védelemhez, az immunizáltság az elsőhöz képest 21 nap múlva kapott második oltást követően alakulhat ki. De a klinikai vizsgálatok alapján már az első oltás után 15 nappal is 70 százalékos védelemre számíthatunk. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a vakcina jelentős védelmet nyújt a megbetegedés kialakulása ellen, ám a beoltott, de akár tünetmentesen vírust hordozó személy elképzelhető, hogy képes továbbadni a vírust a környezetének. Ezután is viselnie kell a maszkot – hallottuk a főigazgatótól.

Prof. dr. Nagy Lajos elmondta még: naponta mintegy 300 ember kap oltást a kórházban. Aki először megy, oltási lapot kap, amelyet a második alkalomra is magával kell vinnie. Az oltásokat ezen az igazolási kártyán is dokumentálják, ám nem ez lesz a hivatalos „bizonyítvány”. Az adatok felkerülnek az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térbe – az ott tárolt információk alapján tudjuk majd igazolni Covid-védettségünket a kapott védőoltások alapján.

Ottjártunkkor dr. Schnei­der Ferenc, az infektológiai osztály vezetője épp dr. Kecskés Lászlónak, a Markusovszky-kórház mellkassebész főorvosának adta be a második oltást. Amíg a főorvos várakozott, a tapasztalatairól kérdeztük.

– Csakúgy, mint az első oltásnál, én szinte meg sem éreztem, hogy megkaptam az amúgy nagyon vékony tűvel beadott vakcinát. A védőoltás után nálam nem jelentkezett oltási reakció. Semmilyen panaszom nem volt, nem fájt a kezem, a fejem. Jó érzéssel tölt el, hogy már eddig is bizonyos fokú védettséget szereztem, egy héten belül pedig ez 95–97 százalékos lesz – hangsúlyozta dr. Kecskés László. Majd hozzátette: – Másrészt azt vallom, hogy felelősséggel tartozunk a társadalomnak, a környezetünknek, a munkatársainknak és a családunknak. Én azzal, hogy megkaptam a védőoltást, már nem jelentek rájuk veszélyt. Azt remélem és várom, hogy mások is hasonlóan gondolkodjanak, hogy minél többen legyünk védettek, ezáltal ki tudjunk szabadulni abból a bezártságból, amely jelenleg még áthatja az életünket – fogalmazott az osztályvezető főorvos, a szombathelyi önkormányzat egészségügyi szakmai bizottságának elnöke.

Kiemelt képünkön: Dr. Schneider Ferenc adta be a vakcina második dózisát dr. Kecskés Lászlónak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában