A koronavírus elleni védőoltásnak már a második részét is megkapta dr. Gyüre Zsuzsa gyermekorvos

Dr. Gyüre Zsuzsa 75 éves múlt, és még mindig rendel, illetve az életkora miatt kifejezetten veszélyeztetett volt.

Merklin Tímea

Dr. Gyüre Zsuzsa a prevenció híve

Fotó: Unger Tamás

Egy hét múlva már teljesen védett lesz, és ez nagyon megnyugtatja, nagy stresszben élt az utóbbi hónapokban – minden elővigyázatosság ellenére –, míg be nem oltották.

– Nekem ez volt az utólagos karácsonyi ajándék, hogy megkaphattam. 2020-ban nem volt igazi karácsony, nem jöhetett össze a család – mondja dr. Gyüre Zsuzsa. – Nagyon örülök, hogy nem kell reszketnem egy bevásárlás miatt, hogy alaposan fertőtlenítettem-e, miután megfogtam egy fémpénzt, hogy elkapom-e a betegséget, ha megigazítom a szemüvegem alatt a szájmaszkot. Az oltás az egyetlen lehetőség, hogy ezt a járványt „élve megússzam”. Próbálom ellátni a feladataimat telefonon, e-mailben, fényképek alapján. Egyedül élek, a gyerekeim távol vannak, az ismerősök segítenek sokszor a bevásárlásban – hangsúlyozza.

Dr. Gyüre Zsuzsa a prevenció híve
Fotó: Unger Tamás

A doktornő azt mondja, a saját életkorától függetlenül is védőoltáspárti, a prevenció híve.

– Emlékszem az ötvenes évekbeli gyermekbénulás-járványra. Minket, gyerekeket bezártak a lakásba, vagy a templomkertben játszhattunk az unokatestvérekkel a pap engedélyével. Láttam, hogy tolókocsiban tolták egy volt évfolyamtársamat, aki aztán nem jött iskolába. A gyermekbénulás is sok tragédiát okozott.

Ezek az élmények elkötelezetté teszik az embert, úgy vélem, hogy előzzük meg, amit lehet. Az édesapám is orvos volt, ő a diftériajárványt élte végig, amikor gégemetszéssel próbálták megmenteni a gyerekeket a fulladástól.

Dr. Gyüre Zsuzsa a fiatalokra is rászól, ha maszk nélkül látja őket. Ha valaki azt mondja, nem fél, ő visszakérdez: a cukorbeteg édesanyádat sem félted? Ez új nézőpont az önzéssel szemben. A doktornő szerint azt is ki kell mondani: a koronavírus a gyerekekre is súlyosan hat, veszélyeket hordoz, rájuk is vigyázni kell, hogy egészséges felnőtt legyen belőlük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában