Kisokos a koronavírus elleni védőoltáshoz – Vasi háziorvost kérdeztünk

Sok még a kérdőjel a Covid19-vakcinákkal kapcsolatban, azonban ha felkészülten érkezünk az oltásra, orvosunk és saját dolgunk is megkönnyíthetjük. A vakcina beadásával kapcsolatban ifj. dr. Prugberger László háziorvos tájékoztatta lapunkat.

Tóth Dóra

Ifj. dr. Prugberger László háziorvos: mindenki sorra kerül

Fotó: Cseh Gábor

Az oltás feltétele egy hozzájárulási nyilatkozat kitöltése. Ez tulajdonképpen kérdéseket jelent, betegségeinkkel, gyógyszereinkkel, korábbi allergiás reakcióinkkal kapcsolatban. A vakcinát beadó orvosok a válaszok alapján mérlegelik minden páciens esetében,

hogy az illető megkaphatja-e az oltást, így fontos, hogy kórtörténetünket gondoljuk át. Ahhoz, hogy hamarabb megkaphassuk a védőoltást, már előre töltsük ki a papírt, és úgy érkezzünk háziorvosunkhoz.

– A nyilatkozatot a rendelőben is elkérhetik, vagy letölthető a koronavirus.gov.hu honlapról is – mondja ifj. dr. Prugberger László. Ha hibát találunk, azt is mindenképpen jelezzük háziorvosunknak: ha elírták az adatainkat, vagy a regisztráció ellenére nem kerültünk a listára, ő jelzi majd az illetékeseknek.

A Váci Mihály utcában rendelő háziorvostól mindemellett azt is megtudjuk, hogy – a vérvétellel ellentétben – nem szükséges böjtölni az oltás napján: nyugodtan a saját napi ritmusunknak megfelelően együnk és igyunk reggel, az étel, ital bevitele nem befolyásolja a vakcina hatékonyságát. Azok pedig, akik tapasztalatból tudják, hogy ájulásra hajlamosak, vigyenek magukkal üveges vizet és szőlőcukrot, valamint jelezzék a dolgozóknak érzékenységüket. Emellett figyeljünk arra, hogy olyan öltözetben érkezzünk, amiben könnyen szabaddá tehetjük felkarunkat. A legegyszerűbb megoldás a rövidujjas póló, rétegesen föléöltözve.

Ifj. dr. Prugberger László háziorvos: mindenki sorra kerül
Fotó: Cseh Gábor

A regisztrációt követően a háziorvosok értesítik telefonon vagy e-mailben azokat, akik a központilag meghatározott listán szerepelnek. A sorrendet szigorúan betartják, ha azonban valaki valamilyen okból nem tud megjelenni, nem kerül a sor végére, a következő oltásnál keresik fel. Prugberger László azt mondja, nemrég náluk is akadt egy idősebb hölgy, akit nem értek el: végül személyesen mentek el hozzá, hogy megkaphassa az injekciót.

A megadott időpontra

A rendelőbe a megadott időpontra érkezzünk, így kerülhetjük el a tömeg kialakulását, valamint a hosszas sorban állást. Miután behívják a pácienst, a tajkártya és a személyazonosító okmányok megtekintését követően a hozzájárulási nyilatkozat kérdéseit nézi át az orvos. Ha valakinél bármilyen kizáró ok fennáll, nem kaphatja meg az oltást. Ezek közé az ellenjavallatok közé tartozik a várandósság, a láz, korábbi védőoltás esetén tapasztalt anafilaxiás sokk, valamint az orosz vakcina esetében olyan daganatos megbetegedés, amelynek gyógyulásától számítva még nem telt el öt év – sorolja a háziorvos, hozzátéve: ha bármelyik injekciónál allergiás reakciót tapasztalnak, a második adag már nem adható be.

Harminc perc figyelem

Ha mindent rendben találnak, a páciens megkapja az oltást, ezt pedig harmincperces, szoros megfigyelés követi. Ha nincs allergiás reakciónk vagy más tünetünk, igazolókártyát kapunk. Ezen szerepel, hogy pontosan melyik oltást kaptuk meg, valamint a következő adag idejét is ezen jelzik – úgy készüljünk, hogy a vakcinákkal kapcsolatos tájékoztatások alapján legalább 21–28 napnak kell eltelnie a két oltás között, fajtától függően.

Fejfájás, láz, fáradtság

Mint minden oltás esetében, a koronavírus elleni vakcinánál is teljesen elfogadhatóak az oltási reakciók, így ne ijedjünk meg. Ezek 24–48 órával később jelentkezhetnek, a leggyakrabban fájdalmat tapasztalhatunk a beadás helyén, de jellemző lehet a fejfájás, a hidegrázás, a fáradtság, láz és izomfájdalom, valamint az injekció beadási helyén jelentkező duzzanat. Nagyon ritkán megnagyobbodott nyirokcsomók (főleg a hónaljban), valamint rossz közérzet, végtagfájdalom, álmatlanság és az oltás helyén viszketés is előfordulhat – sorolja ifj. dr. Prugberger László. Ezek a vakcina beadása után pár napon belül elmúlnak.

Fontos, hogy a regisztrált páciensek egy részét nem a rendelőbe, hanem oltópontokra várják: nem árt, ha korábban érkezünk, hogy megtaláljuk, hova kell menni. Ha babát tervezünk és a vakcinát is szeretnénk megkapni, érdemes figyelembe venni, hogy a második adag beadását követően ajánlatos két hónapot várni, mielőtt a baba megfogan.

Türelem!

A háziorvos zárásként azt kéri, mindenki legyen türelemmel. Csak náluk 692 személy regisztrált már, ez a szám még nőni fog. Így várni kell az értesítésre, hiszen több tényező megvizsgálása után állítják fel a hivatalos listát, de mindenki sorra fog kerülni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában