Nem maradhat el a második oltás – A Vas Népe kérdésére válaszolt az Operatív Törzs

Az Operatív Törzstől azt kérdeztük, hogy miután a bentlakásos szociális intézményekben véget értek az elsőkörös oltások, mi történik akkor, ha a második oltás valamilyen okból (például Covid-fertőzés vagy más megbetegedés megjelenése az intézményben) elmarad? Nem probléma-e, ha nem 21 vagy 28 nap múlva, hanem később kapják meg a második oltást?

VN

A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifõorvos a koronavírus-fertõzés elleni védekezésért felelõs operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 18-án. Az elmúlt napokban több mint százzal nõtt a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma – mondta Müller Cecília. Hozzátette: 829 beteg szorul kórházi ellátásra, közülük 60 embert kell lélegeztetni

Forrás: MTI / kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

Müller Cecília válaszában leszögezte, hogy semmilyen védőoltást nem adnak be akkut megbetegedés esetén, sem az új koronavírus ellenit, sem mást. Meg kell várni a gyógyulás időpontját. Ugyanakkor nem maradhat el a második koronavírus elleni védőoltás, mert a teljes immunitás kialakulásához szükséges a két dózis megkapása. Ez ugyanaz a helyzet, mint amikor egy idős otthonban vagy szociális intézményben nagyobb számú megbetegedés fordul elő, vagy valaki pozitívvá válik az első oltást követően, mert akkor még nincs teljes immunitás.

Ebben az esetben pótolni kell ezt az oltást. Az otthonokba több okból is újra fognak menni az oltócsoportok, hiszen a második körös oltásokat is el kell végezni, de olyanok is vannak, akik szerettek volna oltakozni, regisztráltak is, de az első alkalommal voltak éppen betegek, akár másféle betegség miatt.

Olyan személyek is vannak, akik először először nem voltak betegek, csak bizonytalanok az oltást illetően, de később meggondolták magukat, és úgy döntöttek, hogy szeretnének élni az oltakozás lehetőségével. Müller Cecília felhívta a figyelmet, hogy ezekben az esetekben jelezni kell az intézményvezető felé a szándékot, aki az oltási csoport felé továbbítani fogja az igényt.

Az Operatív Törzs teljes szerdai sajtótájékoztatóját ITT tekintheti meg.

Kapcsolódó cikk:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-jarvanyugyi-szabalyok-megszegese-miatt-bezartak-egy-szombathelyi-pizzeriat-4650157/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=vaol&fbclid=IwAR0hZ7leRCyi_vr9M87cbRkvJC5t-iHaRS0Z6AUzwlB92S7uJ8MXN8x0NPY

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában