Van-e okunk félni a kínai vakcinától?

Az oltakozási kedv folyamatosan nő az országban, sokan azonban még mindig bizonytalanok a kínai vakcinával kapcsolatban. Többen úgy döntöttek: várnak tovább egy másik oltóanyagra, a Sinopharmot nem kérik. A szakemberek azonban egyöntetűen kiállnak hatásossága mellett.

Cseh-Egyed Bernadett

20210309 Leigl Veronika háziorvos a kínai vakcinát mutatja, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Ausztria egy haláleset és egy megbetegedés után felfüggesztette az oltást az AstraZeneca vakcina egy szállítmányából. Az ügyben megkerestük dr. Schneider Ferencet, a Markusovszky Kórház osztályvezető főorvosát. Dr. Schneider Ferenc elmondta, a gyártó közleménye szerint minden, az oltással összefüggésbe hozható nemkívánatos eseményt kivizsgálnak. Mindeddig nem merült fel, hogy az oltóanyag veszélyes lenne.

Az összes Covid-vakcina fokozott megfigyelés alatt áll, ezért a vizsgálatokat elvégzik és nyilvánossá teszik. Sokan bizonytalanok a kínai vakcinával kapcsolatban, pedig az egészségügyi szakemberek egyöntetűen kiállnak hatásossága mellett. A Sinopharm egyadagos fecskendőben érkezik, kifejezetten alkalmas arra, hogy a háziorvosi praxisokban használják.

Mára kijelenthető, nemcsak tízmillió futballista országa vagyunk, de ugyanennyien értenek a virológiához is: a tüskefehérje és az mRNS szavak többször hangzanak el egy hétköznapi beszélgetésben, mint a nyertes lottószámok. Az általunk megkérdezettek közül többen elmondták: regisztráltak az oltásra, de a kínait nem kérik. Volt, aki arra hivatkozott, hogy 60 éves kor fölött nem bizonyított a hatásossága.

Soproni Mónika több szombathelyi iskolában tanít, mellette a Semmelweis Egyetem mentálhigiéniás hallgatója. Ő elfogadta a háziorvosa által felkínált Sinopharm-vakcinát. – Orvos ismerőseim felhívták a figyelmemet: amint lehet, regisztráljak és kérjem az oltást. Krónikus beteg vagyok, az AstraZenecát egyszer már korábban felajánlották, de pajzsmirigybetegségem miatt azt mégsem kaptam meg. Amikor jött az értesítés, hogy beoltanának a kínaival, gondolkodás nélkül elfogadtam – fogalmazott.

Hozzátette: fogyatékos gyermekeket is tanít, velük nehéz betartatni a távolságot. A vakcinában látja az egyetlen lehetőséget arra, hogy biztonságban érezze magát, és a munkáját is végezhesse. Szólt arról is, észre sem vette, hogy megkapta az oltást, semmiféle mellékhatást, oltási reakciót nem tapasztalt. – Természetesen örülök, hogy vannak már modern eljárással készülő oltóanyagok, de a kínai azért megnyugtató számomra, mert ezzel a módszerrel készülő oltásokat már több tíz éve adnak, magam is ilyeneket kaptam gyermekkoromban – fűzte hozzá.

Dr. Legli Veronika háziorvos érdeklődésünkre elmondta: amint megérkezett a kínai oltás és meglátták a kiszerelését, óriási lett felé bennük a bizalom. – A nagyszámú beadását megkönnyíti, hogy egyedi kiszerelésű és könnyen felhasználható. Munkánkat segíti, hogy szavatossági ideje hosszú, tárolására pedig elegendő egy normál gyógyszerhűtőszekrény – magyarázta. Majd így folytatta: a mellékelt leírást alaposan átnézték, de lényeges új információt nem vártak tőle, mert ugyanezen alapú influenzaoltásokat alkalmaznak évek óta. Ezért bíznak hatásosságában az egészségügyi dolgozók is.

Arra pedig különösen figyelnek, hogy lázas vagy a koronavírus-fertőzés lappangási szakaszában lévő beteget ne oltsanak be. Dr. Legli Veronika úgy tájékoztatott: mostanáig se szövődményt, se mellékhatást nem tapasztaltak a kínai vakcina kapcsán. Az időseknek azt üzeni: nem kell tartani a kínai vakcinától, ugyanazon az elven működik és ugyanolyan hatékony, mint az influenza elleni védőoltás.

Kiemelt képünkön: Dr. Legli Veronika: mostanáig se szövődményt, se mellékhatást nem tapasztaltak a kínai oltóanyag kapcsán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában