Frissen Vasból

2021.03.27. 11:30

Uniós oltalmat kapott a vasi vadkörtepálinka

Az Európai Bizottság oltalom alá vette a „Vasi vadkörtepálinka” elnevezést, ezzel hatvanhatra emelkedett az uniós oltalomban részesülő magyar földrajzi árujelzők száma.

Merklin Tímea

20210326 Birkás pálinka, Birkás István, Birkásné Méhes Éva, V. Németh Zsolt, Győrvár, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

A földrajzi árujelzők használata olyan eszköz az előállítók kezében, amely komoly gazdasági előnyt jelenthet. A 2020 januárjában közzétett EU-s statisztikai adatok szerint a földrajzi árujelzővel ellátott agrártermékek értékesítési ára átlagosan kétszer magasabb, mint az ezzel nem rendelkező termékeké.

V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos a hírt úgy kommentálta, hogy egy magára valamit adó nemzet megpróbálja öszszegyűjteni és megerősíteni az értékeit, és gyarapítani a földrajzi árujelző és eredetvédelemmel rendelkezőket.

– Örülünk, hogy a vasi vadkörtepálinka – amelynek hazai oltalma már megvolt – nemcsak Vas megyét, hanem egész Magyarországot is jelképezi az Európai Unióban. Fontos, hogy „vasi”, hogy elismerték, máshol ilyen nincsen, tehát a mi jó hírünket viszi Európában – fogalmazott V. Németh Zsolt. – Ezzel elmondhatjuk, hogy siker koronázta Birkás Istvánnal folytatott többéves erőfeszítéseinket, mert március 25-én az EU hivatalos közlönyében is megjelent, hogy rendelettel oltalom alá helyezték a vasi vadkörtepálinkát. Ezzel hatvanhatodikként olyan társaságba került, amit a kecskeméti barackpálinka, a csabai kolbász vagy a kalocsai paprika fémjelez. Vas megyeiként, sőt dunántúliként pedig első a sorban.

Uniós oltalom alatt kilenc hazai pálinka van a vasi vadkörtével együtt. Az eddig oltalmat kapott elnevezések: Pálinka, Törkölypálinka, Békési szilvapálinka, Gönci barackpálinka, Kecskeméti barackpálinka, Szabolcsi almapálinka, Szatmári szilvapálinka, Újfehértói meggypálinka. Közülük hat alföldi, és nemcsak dunántúli nem volt még, de vadgyümölcsből készült pálinka sem.

A miniszteri biztos azt is elmondta, hogy a „Vasi vadkörtepálinka” már pár éve ott volt a nemzeti jegyzéken, ahol jelenleg az „Őrségi tökmagolaj” a várományos az uniós oltalomra. Nem könnyű elnyerni, mert amikor az Európai Bizottság elé kerül, a tagországok megfogalmazhatják észrevételeiket, az érdekeiknek megfelelően véleményt mondhatnak, akár tiltakozhatnak is, hogy nekik is van ilyen. A vasi vadkörte azonban teljesen egyedi, így kaphatott uniós oltalmat. Kifejezett vadkörteillat jellemzi, fanyar és pikáns íze rusztikus textúrával, fűszeres és mézes jegyekkel párosul.

A vasi vadkörtéről megkérdeztük Birkás Istvánt, a győrvári pálinkafőzde tulajdonosát és ügyvezetőjét is, aki ezt a pálinkát először főzte. Amint kiderül, nemcsak ő állíthatja elő, de meg kell felelni a termékleírásnak, vagyis az alapanyag csak Vasból és Zalából származhat, mert itt vannak a termőhelyek, és az üzemnek is itt kell lenni. Bárki előállíthat ilyet, ha az uralkodó íz létrehozásához legalább 75 százalékos a vadkörte- felhasználás. A felhasznált vadkörte alacsony cukortartalma és fanyarsága miatt az előállítása speciális szaktudást igényel.

– 2015-ben jártam Rómában, ahol arról tájékozódtam, hogy már 268 földrajzi árujelzővel ellátott termék van, míg nálunk még hatvan alatt volt. Felmerült bennem, hogy elkezdhetnénk mi is felzárkózni – mesélte Birkás István. – Ezért megkerestem V. Németh Zsoltot, és a támogatását kérve 2016-ban a „Vasi vadkörtepálinkát” beterjesztettem az eredetvédelmi hivatalba. Először hazai oltalmat sikerült szerezni, most pedig uniós védettséget. Nagy öröm, mert négy és fél évet vártunk erre a pillanatra.

Kiemelt képünkön: Birkás István, Birkásné Méhes Éva és V. Németh Zsolt a győrvári pálinkafőzdében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában