Frissen Vasból

2021.04.14. 20:38

Már a vasi kismamák is oltakoznak

Három helyszínen kezdődött meg Vas megyében a várandós kismamák oltása. Szombathelyen a régi tüdőgondozó helyén kialakított oltóhelyen, a sárvári Szent László kórházban és a körmendi kórházban oltják a kismamákat, információink szerint mintegy kétszázat.

Vas Népe

20210414 Elkezdődött a kismamák oltása Szombathelyen, Nyári , Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Az országos oltási munkacsoport és a háziorvosok országos szakmai vezetőjének döntése alapján arra kérik a várandósokat, hogy amennyiben szeretnének oltást, regisztráljanak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon és ezt követően tájékoztassák háziorvosukat az oltakozási szándékukról. A várandós kismamák és a magzat egészségének védelme érdekében előzetes orvosi konzultáció és egyéni mérlegelés szükséges az olthatóságról.

A háziorvosok megkapták a várandósok oltásával kapcsolatos szakmai ajánlásokat, így ismerik azokat a rizikófaktorokat is, amikor kifejezetten javasolt a várandós oltása – tájékoztatott a Vas Megyei Kormányhivatal.

A háziorvosok a praxisukhoz tartozó várandósok közül ki tudják szűrni a különösen veszélyeztetett kismamákat, akiknek sürgetőbb az oltása. Ezt követően a háziorvos szervezi meg a kismamák oltását a kórházi oltóponton Pfizer vakcinával. Amennyiben rendelkezésre áll Moderna vakcina, úgy akár a háziorvosi rendelőben is beadható lesz az oltás. A várandósgondozási kiskönyvet senki se hagyja otthon!

A praxisukhoz tartozó várandósok közül ki tudják szűrni a különösen
veszélyeztetett kismamákat, akiknek sürgetőbb az oltása Fotó: Szendi Péter

Délután Szombathelyen a régi tüdőgondozó épületéhez folyamatosan érkeztek az oltakozók, az egyirányú közlekedést egyenruhások irányították. Bianka, aki Répcelakról érkezett, a második gyermekét várja. Elmondta, sokat őrlődtek a párjával, de végül úgy döntöttek, hogy ez a legkevésbé ­rossz megoldás, hogy az édesanya és a magzat mellett a nagyobb gyermeket és a többi családtagot is megóvják a bajtól.

A toronyi Nyári Klaudia első babájával várandós. Korábban egy vírus már megtámadta a szervezetét, így most nem is volt számára kérdés, hogy él az oltás adta védettség lehetőségével.

Több mint harminc kismamát és szoptatós anyukát oltottak be a körmendi oltóponton Pfizer típusú vakcinával szerdán. A folyamat gyorsan és zökkenőmentesen haladt: az oltás felvétele előtt mindenkinek megmérték a lázát, felírták a személyes adatait, elkérték a beutalójukat és a hozzájáruló nyilatkozatot, majd megkérdezték tőlük, melyik karjukba kérik az oltást.

Hosszú várakozási idő nem volt, mindenki időpontra érkezett és az ottlétük alatt egymástól tartották a másfél méteres távolságot a jövendőbeli anyukák.

Az egyik kismamáról ottjártunkkor kiderült: a terhesség túl korai fázisában kapta volna meg az oltást, így őt hazaküldték, majd egy későbbi időpontban újra visszahívják. A jelenleg hatályos javaslat a várandósok esetében az, hogy egy oltást kaphatnak, jellem­zően a második vagy a harmadik trimeszterben. Ennek főleg az lehet az oka, hogy a második oltás után gyakoribbak az oltással járó szövődmények, például a láz, ami a magzatra veszélyes lehet, így ezt az esélyt az ajánlások is minimalizálni próbálják. Az oltási tapasztalatok és a szakemberek mai véleménye alapján egyébként már egy oltás felvétele is elindítja a szervezet ellen­anyag-termelését, ami az oltás beadása után folyamatosan alakul ki, és növeli az esélyt a betegség enyhébb lefolyására.

A következő hetekben a várandósok oltása folyamatos lesz a kórházi oltópontokon.

Kiemelt képünkön: A toronyi Nyári Klaudia első babájával várandós. Nem volt számára kérdés, hogy él a lehetőséggel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában