Frissen Vasból

2021.04.15. 19:01

Megemlékeztek Dukai Takách Judit költőnő halálának 185. évfordulójáról

Megkoszorúzták a 185 éve elhunyt Dukai Takách Judit sírját a temetőben, majd átadták a LEADER-pályázaton nyert mezőgazdasági gépeket a falunak csütörtökön.

Merklin Tímea

20210415 koszorúzás és eszközátadó, V. Németh Zsolt és Németh Dezső polgármester, Duka, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

– Egy emelkedett és egy profán esemény kapcsolódik össze ezen a napon: a költőnőre való emlékezés és a mezőgazdasági eszközök átadása. Duka szerencsés település, mert nem kell különösebben kutatnia, hogy mire legyen büszke a múltjából, hiszen körülveszik az emlékek – mondta V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, miniszteri biztos az egyházashetyei Berzsenyi Dániellel rokonságban lévő Dukai Takách Judit halálának évfordulójához kapcsolódva. Kiemelte, hogy költőnő ritka a magyar irodalomban. Malvina néven verselt, gróf Festetics György hívta meg a keszthelyi Helikon ünnepélyre. A nyughelyén kívül – mely a nemzeti sírkert része – további elemek is lesznek a településen, amelyek segítik kultuszának ápolását: egy születésnapjához közeli időpontra, augusztus 7-ére tervezik a portréját ábrázoló, Horváth József kőfaragó alkotta dombormű felavatását az egyedi támogatásból kialakítandó emlékparkban. A falu települési értéktára elsőként Dukai Takách Judit szellemi örökségét vette fel az értékek közé; jelenleg is van beadott pályázatuk, amelynek célja egy könyv elkészítése.

Németh Dezsőtől, Duka polgármesterétől megtudtuk, a mezőgazdasági eszközökre a vidékfejlesztési program Leader-pályázatán indultak a helyben foglalkoztatás elősegítésére. A szállítóláda például a szociális tűzifa kiosztásánál lesz nagy segítség, a pótkocsival a faágakat és egyéb nyesedéket gyűjtik majd össze, hogy a zöldhulladék-gazdálkodásban is előbbre lépjenek, egyebek közt amiatt, mivel májustól nem szabad égetni. A fűnyíró pedig jól jön majd a falu rengeteg zöldterületének karbantartásához, többek között három temetőt is gondoznak a településen.

A polgármester hozzáfűzte: „(pót)kocsi már van, lovat is kellene elé fogni”, további tervük ennek a megszerzése, vagyis a Magyar falu program­ban traktorra pályáznak. Végezetül köszönetet mondott a támogatásokért V. Németh Zsolt országgyűlési képviselőnek.

Kiemelt képünkön: V. Németh Zsolt és Németh Dezső koszorúzott

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában