Beszámoló: így zajlott a rendkívüli oltások napja Vas megyében – frissítve, fotók

Szombathelyen a MÁV-rendelőnél és az Tüdőgondozónál is hosszabb sor alakult ki.

VN

Fotó: Horváth Balázs

22.00

Információink szerint a megye hét járásában működő oltóhelyeken pénteken körülbelül hétezer embert oltottak be, közülük mintegy négyezren a rendkívüli Pfizer-oltás során jutottak hozzá az első vakcinához. Tény, hogy az oltóhelyeken sor állt, ám – ahogy az a napközbeni tudósításainkból is kiderült – a helyszíneken szerzett tapasztalataink alapján elmondhatjuk: mindenki örült a lehetőségnek, és türelemmel kivárta, míg sorra került. Úgy gondoljuk, köszönet jár azoknak az egészségügyi dolgozóknak és az oltásszervezésben közreműködőknek, akik a már korábban visszarendelt, második körös oltakozókon kívül további majdnem négyezer embert beoltottak.

16.30

Sárvár

A sárvári Szent László Kórház két oltópontján a rendkívüli oltási akció napján pénteken 400 adag Pfizer vakcina érkezett. A kórház bejáratánál egész nap sorokban várakoztak az oltásra az emberek. A kórház melletti bevásárlóközpont parkolójánál, az ünnep előtti vásárlási roham hatására és az oltásra érkezők gépjárműveinek összezsúfolódása miatt a Rákóczi utcában a kora délutáni órákban rendőri irányítottaa forgalmat. Az oltásra hirtelen tömegesen regisztrálók rendszert leterhelő jelenléte még a főtéri patikában is érezhető volt. A gyógyszertárak által is használt elektronikus egészségügyi szolgáltatási térben hosszú percekig tartott egy-egy gyógyszer eladás előtti felvitele.

Sárvár
Fotó: PÁS

Vasvár

A vasvári Egészségház oltópontján fegyelmezetten várakoztak az emberek a Pfizer vakcinára. Nem csak Vasvárról, hanem a Hegyhátról is érkeztek az oltakozók, többeket települési falubuszuk szállított az oltási helyszínre. Kora délelőttől folyamatosan érkeztek a vakcinát felvenni szándékozók az Egészségházba , az oltakozók száma egész nap kiegyenlített volt, az oltás gördülékenyen haladt.

Vasvár
Fotó: PM

15:15

A Markusovszky-kórházban rendben zajlik az oltakozás – Olvasónk arról számolt be, hogy ma délután a szombathelyi kórházban kapta meg a Szputnyik vakcina második adagját. A bejáratnál a lázmérést követően arról tájékoztatták, hogy ezúttal a fizioterápiának helyet adó narancssárga épületbe kell mennie. Azt gyorsan megtalálta, hiszen hat-hét ember állt az épület előtt. A sor azonban gyorsan haladt. Mintegy tízperces várakozás után ellenőrizték adatait, egyben rögzítették, hogy megjelent az oltakozáson. Várakozása csak azért nyúlt hosszabbra, mert éppen az előtte lévő páciensnek adták be az utolsó vakcinát. Ekkor az orvos kérte, foglaljon helyet, hamarosan hozzák a következő szállítmányt. Nem kellett sokat várnia, csak mintegy újabb tízpercet, így kapta meg a Szuptnyik második adagját is. Amikor távozott, már senki sem állt sorban az épület előtt.

14:30

Olvasónk jelenti, hogy a MÁV-rendelőnél megállt a sor egy rövid időre, azt az információt kaptuk, hogy elfogyott a délelőtti adag, de hamarosan érkezik a délutáni. Orvosváltás is most van ez szintén lassítja. A második emeleten lévő oltóhelyek közül kettő ütemezetten halad, egy pedig áll. Utóbbi esetében leültették az oda várókat, és a türelmüket kérik. Itt már név szerint szólítanak az asszisztensek. Időközben a belső udvarról a katonák beirányították az oltandókat a rendelő épületébe, ott két helyen végzik a regisztrációt, majd küldik az embereket az oltóhelyek valamelyikére.

Így fest a helyzet jelenleg a szombathelyi MÁV-rendelőnél Fotó: Olvasó

14:25

Péntek déltől már szállingóztak az emberek a körmendi kórházi oltópont elé is, egyre hosszabb sor alakult ki, várva a beharangozott Pfizer vakcinára, de rövidesen el is indult az oltás, az embereket a már megszokottak alapján hatosával engedték be.

Fotó: VN/Markó Petra

Mindenki fegyelmezett voltak és a váratlan helyzet ellenére az oltás menete gyors ütemben zajlott. Az első közel kétszáz embernek tudtak így vakcinát biztosítani, olyanoknak, akik a rendszer összeomlása miatt időpontot nem tudtak foglalni, de mindenképpen ezt a vakcinát szerették volna megkapni. A lebonyolítás a katonák, a helyi közterület-felügyelet és a kormányhivatal dolgozói flottul biztosították. Azok, akik most kapták meg a vakcinát a következő dózist június negyedikén vehetik fel.

13:48

Sorszámot osztanak a MÁV-rendelő előtt álló embereknek. Egy, a sorban álló olvasónk azt mondja, hogy azt az információt kapták, hogy akiknek jut sorszám megkapják az oltást, de minden vakcinát eloltanak, ami rendelkezésre áll a rendelőintézetben. Olvasónk már közel áll a bejárathoz, azt mondja úgy hallotta még 420 sorszámot osztanak ki. Információink szerint a tüdőgondozónál is hasonlóan oldják meg a helyzetet.

13:25

A MÁV-rendelő előtt egy fiatal nő, aki az egyik ismerősétől értesült a lehetőségről elmondta, hogy szerinte nagyon gyorsan halad a sor. Nincs káosz, mindenki fegyelmezetten vár a sorára. A katonák és a rendőrök urai a helyzetnek. Megkérdezik, hogy van-e olyan, aki a második oltásra jött, közben hozzájárulási nyilatkozatot osztanak, azoknak, akik otthon felejtették. Azt mondja, ennyit megér várakozni azért, hogy biztonságban tudja magát és a családját és nagyon örül, hogy ma megkaphatja a Pfizer oltást. A járványügyi intézkedéseket a várakozók betartják, mindenki visel maszkot.

Fotó: Horváth Balázs

A Nádasdy utcában is 150-200 ember várakozott pénteken kora délután, a város másik pontjain is hasonló a helyzet. Több emberrel is beszéltünk, a legtöbben időpontfoglalás nélkül érkeztek, mivel nem működött a weblap reggel, ahol az oltásra lehetett jelentkezni.

A helyszínen négy rendőrautót is láttunk, illetve katonák mondják be folyamatosan, hogy mindenkinek jut oltás, várjanak türelemmel. Információink szerint azért nem mehet be több ember az épületbe, mivel ott is csak meghatározott számban lehetnek jelen egyszerre.

Fotó: Horváth Balázs

Információink szerint Vas megye mind a hét járásában zajlik az oltás. Szombathelyen a fentebb említett MÁV rendelőnél, az SZTK-nál és a Tüdőgondozó épületében oltanak, ami csak addig tart, amíg a felszabadítható Pfizer-készleteket felhasználják. Csak azokat tudják oltani, akik erre előzetesen regisztráltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában