Frissen Vasból

2021.05.28. 06:50

A szoba falát mintha ágyúgolyó szakította volna be – Visszamentünk a szentgotthárdi gázrobbanás helyszínére

Segítséget kér a szomszéd család, amelynek a gázrobbanásban szintén lakhatatlanná vált a lakása. Március óta nem voltak bérlők az ingatlanban, ha még ott vannak, szinte biztos, hogy tragédia történik.

Budai Dávid

Fotó: Szendi Péter

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, kedden délelőtt gázrobbanás történt a Petőfi Sándor utcában, egy ember megsérült, a detonáció ereje pedig éppen azt a falat döntötte be, amely az ingatlant a szomszéd lakástól elválasztotta. Az öreg házról kívülről ugyan nem látszik, de falai egy évtizedekkel korábbi átépítés révén két lakást rejtenek. A szerencsétlenség a belső lakásban történt, történetünk azonban most a külső lakásban folytatódik.

A csákánydoroszlói Bakóné dr. Czitanovics Viktória éppen a kertben dolgozott, amikor felfigyelt a Körmend felől vágtató tűzoltóautók szűnni nem akaró szirénázására. Még gondolta is, vajon mi történhetett? Sok ideje azonban nem maradt a töprengésre, mivel nem sokkal később csörgött a telefon

Viktóriát Szentgotthárdról hívták, arra kérték, menjen, amint tud, gázrobbanás történt a szomszédban. Amikor karján hároméves gyermekével a helyszínre érkezett, már javában dolgoztak a tűzoltók, a mentőhelikopter pedig úton volt szomszédjával, Józseffel a kórházba. A házba belépve elkeserítő látvány fogadta: a szoba falát mintha ágyúgolyó szakította volna át, a falról lepotyogó törmelék beborította az ágyat, a mellette álló fotelre pedig téglák hullottak. Ha itt valaki éppen tévét néz, szinte biztosan szörnyethal. A lakás azonban üres volt, a bérlők márciusban költöztek ki.

Fotók: Szendi Péter

Mindkét lakás biztosítva van, ráadásul egy biztosítónál, ám Viktóriának azt mondták, ne számítson sok jóra, mivel a kár feltehetően emberi mulasztás következménye, amire a lakásbiztosítás nem fizet, így ha szomszédjának nincsen felelősségbiztosítása, baj van. Azt, hogy mekkora a kár, egyelőre nem tudni, ha a mennyezet is megsérült, több millióról lehet szó. A kárfelmérő egyelőre nem járt a helyszínen, a szakértők is csak annyit állapítottak meg, hogy Viktóriáék lakása fölött nem emelkedett meg a födém, a másik lakásban, ahol a robbanás történt, viszont igen. Márpedig ha a födémet cserélni kell, akkor valószínűleg azt mindkét lakás fölött meg kell tenni. A ház ugyanis – meséli Viktória – eredetileg egy család otthona volt, csak utólag alakítottak ki belőle két egyszobás lakást.

– Egy hozzáépítés következtében a miénk a nagyobbik, ám mi nem itt élünk, évek óta bérlőknek adjuk ki a lakást. Nagyjából két hónapja nincsenek bérlők, ami most isteni szerencse, az azonban már nem, hogy úgy néz ki, jó ideig nem is lesznek új lakók, hiszen – akárcsak a szomszédé – az ő lakásuk is lakhatatlanná vált.

A családban csak Viktória férje dolgozik, ő kisfia miatt évek óta nem tud munkát vállalni, a bérleti díj legalább részben pótolta az ő kieső jövedelmét, most azonban kénytelenek lesznek egy fizetésből megélni, ami reménytelennek látszik. A család helyzete kilátástalanná vált, amennyiben a biztosító nem fizet, és amennyiben az épületben helyre­állíthatatlan károk keletkeztek. Amire sajnos minden esély megvan, a veszteség még annál is nagyobb lehet, mint amekkorának most tűnik.

A robbanásban a szerencsének köszönhetően nem halt meg senki. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy mindkét ingatlan egyszobás, így ha valaki mégis lett volna Viktóriáék lakásában, az minden bizonnyal „útjában lett volna” a szétszóródó törmeléknek.

Viktória elmondta, korábban számos alkalommal segítettek másoknak, amikor módjukban állt. Ezúttal ők kerültek bajba, és most ők kérnek segítséget. Akik pénzzel, munkával, építőanyaggal vagy csak néhány jó tanáccsal tudnak szolgálni, azokat arra kérjük, vegyék fel a kapcsolatot az önhibájukon kívül rendkívül nehéz helyzetbe került családdal az alábbi e-mail-címen: [email protected]. Információink szerint a robbanáskor otthon lévő József sérülései enyhébbek, mint ahogyan az elsőre látszott, így az sincs kizárva, hogy a közeljövőben kiengedik a kórházból. Kérdés persze, hogy ő hova fog menni, hiszen lakása lakhatatlanná vált, ez azonban már egy következő történet.

Kiemelt képünkön: Nehéz helyzetbe került a család azzal, hogy a lakás lakhatatlanná vált

Korábban írtuk:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/gazrobbanas-szentgotthardon-atszakadt-a-szomszedba-a-fal-fotok-video-4958716/

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/gazrobbanas-tortent-szentgotthardon-mentohelikopter-erkezik-a-serultert-4957528/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában