Frissen Vasból

2021.05.08. 18:34

Berzsenyire emlékeztek Egyházashetyén, ahol 13 facsemetét ültettek el közösen – fotók

Kemenesalja legismertebb költőjére, Berzsenyi Dánielre emlékeztek a helyiek szombaton délelőtt a szülőházánál. Közösségi rendezvény gyanánt az Országfásítási pályázaton nyert 13 fát ültették el.

Tóth Kata

20210508 Berzsenyi Dánielre emlékeztek és fát ültettek a falu több pontján, Egyházashetye, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Egy nappal Berzsenyi május 7-i születésnapja után Ambrus Lajos József Attila-díjas író fogalmazta meg ünnepi gondolatait. – Nincs az az élethelyzet, ami meggátolna bennünket abban, hogy a falu szülöttére, e géniuszra emlékezzünk – jegyezte meg, majd a „halni készülő” költő egyik utolsó, 1830-ban született versét mondta el, a Gróf Mailáth Jánoshoz címűt. Az alkaioszi ódát, amelyben arról tesz tanúbizonyságot, hogy az élet él és élni fog, míg lesznek emberek, akik az általa hátrahagyott szellemi örökséget tovább tudják vinni.

Zolnai Attila polgármester, majd a falu civil szervezetei közül az önkéntes tűzoltó- és polgárőr egyesület, a Múzsa Egyesület és az Őszikék Nyugdíjasklub helyezett el koszorút a Berzsenyi-háznál. Az ünnepségen a helyi németek képviselője is jelen volt. A polgármester ezután ismertette a nap második részének feladatát: az Agrárminisztérium által kiírt Országfásítási Program részeként meghirdetett Településfásítási Programban nyert 13 fa elültetését. Mint mondta, amikor meglátták a lehetőséget, az első gondolatuk az volt, Egyházashetye zöld település, a következő, hogy bizony a fák egy része elöregedett, néhányat ki is kell majd vágni, így ez éppen rájuk méretezett program.

A 13 fát közösen, társadalmi munkában ültették el: a kastélyépület elé két kőrisfa, a bolt mellett lévő Berzsenyi-parkba egy királydiófa, a focipályára, az öltöző mögé tíz nyírfa került. Kiemelte: továbbra is nagyon fontosnak tartják a zöldítést, „fából soha nem elég” – ezáltal lesz élhetőbb a környezetünk, egészségesebb a levegőnk. És fontos az összefogás is – megköszönte a civil szervezők támogatását, azt, hogy a kezdeményezés mellé álltak. Helyi önkéntesek készítették elő a talajt, a férfierőt az önkéntes tűzoltók adták. A fák Varga László, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. erdei iskolai referense szakszerű irányításával kerültek a kiásott ültetőgödrökbe. Pogácsa, zsíros kenyér, üdítő várta a munkában részt vevőket.

Kiemelt képünkön: A kastélyépület előtt két kőrisfa elültetésével kezdődött a munka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában