Frissen Vasból

2021.05.06. 16:30

Legkorábban 12 év múlva szabadulhat a szombathelyi trafikrabló

Íttélet született a trafikrablós ügyben, legkorábban 12 év múlva merülhet fel a feltételes szabadságra bocsátás lehetősége. A döntés nem jogerős, az ügy másodfokon, a Győri Ítélőtáblán folytatódik.

Budai Dávid

Fotó: Cseh Gábor

Az igazságügyi orvos- és fegyverszakértő meghallgatásával kezdődött a trafikrabló ügyének tárgyalása csütörtökön, a Szombathelyi Törvényszéken, ahol ezúttal ítélet is született. Dr. Varga Roland bíró, elsőként a trafik, rablás idején készült kamerafelvételeit játszotta le, amelyeken különböző szögből voltak láthatóak a támadás pillanatai, valamint a kassza kiürítése. Ezt követően az igazságügyi orvosszakértő olvasta fel szakvéleményét, perceken át sorolva az áldozat sérüléseit. Kifejtette, hogy ugyan ilyen szerencsére – egy apró kozmetikai hegesedést leszámítva – nem történt, a közvetlen közelről leadott lövés, akár maradandó, életveszélyes sérülést is okozhatott volna, ha például az eladó rosszul fordul, komolyan megsérülhetett volna a szeme. Volt már arra példa, hogy egy gázriasztó fegyver halálos sérülést okozott – hangsúlyozta. A fegyverszakértő mindenben osztozott az orvosszakértő álláspontjával, a vádlott K.-V. A azonban – aki ezúttal is távkapcsolással vett részt a tárgyaláson – azt nehezményezte, hogy az eladó sérüléseit a kiérkező mentők sokkal kisebb súlyúnak ítélték meg, mint ahogyan azt a szakértői vélemény tartalmazza. Az ellentmondást a szakértő is elismerte, ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy azok mértékét ő ítélte meg helyesen, mindezt az áldozat sérüléseiről készített és a tárgyalóteremben kivetített képen hosszasan elemezte is.

Az ügyész perbeszédében K.-V. A. gátlástalan, útonálló magatartását emelte ki, aki indokolatlan agressziót alkalmazott az eladóval szemben. Emlékeztetett, amennyiben az előkészítő ülésen a vádlott a vádirattal egyezően mindent beismert volna, legfeljebb tíz évvel megúszhatta volna, most azonban már ennél többre, a középmértékhez (13 év 9 hónap) közelítő ítélet kiszabására tett javaslatot. Az ügyvéd ezzel szemben azt hangsúlyozta, hogy védence a rablás tényét sohasem tagadta, azt viszont megkérdőjelezte, hogy valóban három lövés dördült-e el, szerinte ugyanis a vádlott csak kétszer lőtt távolról, ráadásul – miután a fegyvert előzetesen kipróbálta – tudta, hogy nem okozhat komoly sérülést az eladónak. A túlzott agressziót azzal magyarázta, hogy védence pánikba esett. A vádlott az utolsó szó jogán arról próbálta meggyőzni a bíróságot, hogy ő a körülmények áldozata, aki bár szabadulása után mindig próbált beilleszkedni, ez mindig csak ideig-óráig sikerült. A trafikrablást is azért követte el, mert félt megkezdeni korábban kiszabott börtönbüntetését, és pénzre volt szüksége. Tudja, hogy nem jó ember, de tettét megbánta.

A bíró végül az ügyész álláspontját osztotta, és a többszörösen visszaeső vádlottat 12 év fegyházra ítélte, viszont miután ő jelenleg is életfogytiglani büntetését tölti, az vele szemben nem hajtható végre. A határozat tehát esetében annyit jelent, hogy feltételes szabadon bocsátásának lehetőségét, legkorábban 12 év múlva vizsgálják majd. A vádlottat mellékbüntetésül tíz évre a közügyektől is eltiltották, valamint a kirabolt trafiknak is több mint százezer forintos kártérítést kell fizetnie, ahogyan kötelezték a több mint négymillió forintos perköltség megtérítésére is. Az ügyész az ítéletet tudomásul vette, a vádlott és védője azonban fellebbezést jelentett be minősítés megváltoztatása és enyhébb büntetés érdekében. Az ügy másodfokon, a Győri Ítélőtáblán folytatódik.

Ahogyan többször megírtuk, a vádlottat a Kaposvári Katonai Bíróság 1989. február 21-én halálra ítélte miután sorkatonaként meggyilkolt egy 11 éves kislányt. A rendszerváltás azonban megmentette, ítéletét életfogytig tartó szabadságvesztésre változtatták, amelyből aztán 2009. május 8-án szabadult feltételesen, azóta folyamatosan követett el kisebb-nagyobb bűntényeket és többször került börtönbe is.

Kapcsolódó cikkek:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/szombathelyi-trafikrablas-paradox-modon-a-bortontol-valo-felelmeben-kovette-el-a-vadlott-4595401/

https://www.vaol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/brutalisan-bantalmazta-az-eladot-a-trafikrablo-szokesben-van-2667766/

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/halalra-itelt-bunozo-a-trafikrablo-a-tobbszoros-visszaeso-ugye-a-szombathelyi-torvenyszeken-3883107/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában