Frissen Vasból

2021.05.18. 19:47

Történelmi jelentőségű összefogás a répcelaki Linde és az MVM között

A LINDE GÁZ Magyarország Zrt. tájékoztatása szerint a cég stratégiai keretmegállapodást írt alá az MVM Energetika Zrt-vel a tiszta hidrogén projektek mielőbbi hazai, közös megvalósítása érdekében.

Merklin Tímea

Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója és Hegedüs Ákos; a LINDE GÁZ Magyarország Zrt. vezérigazgatója

Fotó: Linde

A dokumentum kinyilvánítja, hogy a két nagyvállalat együttműködik kísérleti hidrogén projektek kidolgozásában és megvalósításában Magyarországon és a környező országok piacain, és kölcsönösen igénybe veszik egymás tudásbázisát és erőforrásait. A megállapodást szimbolikus helyszínen, az ország első mobil hidrogén töltőállomásán, Budapesten írták alá a napokban.

Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója és Hegedüs Ákos; a LINDE GÁZ Magyarország Zrt. vezérigazgatója
Fotó: Linde

Megalakulóban van számos munkacsoport, amelyek különböző területekre fókuszálnak, ilyen a karbonmentes hidrogén előállítása elektrolízissel, vagy a közlekedés zöldebbé tétele: hidrogén töltőállomások létesítése autóbuszok, kamionok, személyautók és vonatok részére (zöld hidrogén mobilitás). Ezen kívül cél a villamos energia és (föld)gáz infrastruktúra együttes fejlesztése, a zöld hidrogén gyártása és tárolása, valamint az ipari felhasználások dekarbonizációja (például az erőművek szén-dioxid kibocsátásának csökkentése) is.

A partnercégek büszkék arra, hogy részt vehetnek ebben az energetikai innováció szempontjából történelmi jelentőségűnek nevezhető folyamatban, és kulcsfontosságú szerepet játszhatnak a fenntarthatóbb energiagazdaságra való fokozatos átállásban. A szén-dioxid semleges, zöld projektek elindítása az emberiség jövőjét szolgálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában