További egy hónapig ellenőrzés a határon

A magyar kormány a múlt év szeptemberében állította vissza ideiglenesen a szlovén, az osztrák és szlovák határszakaszokon és a belső légi határátkelőhelyeken a határellenőrzést a koronavírus-járvány miatt. A kontroll eredetileg pünkösdig tartott volna, hétfőn azonban egy hónappal, június 23-áig ismét meghosszabbította az osztrák–magyar határ ellenőrzését Magyarország.

Polgár Patrícia

210128 Bucsu Ingázóként jár mindennap Ausztriába munkába Seprenyi Mihály. Képen: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A hosszabbítás értelmében tehát az eddigi szabályok változatlanul érvényesek. A magyar védettségi igazolvánnyal rendelkezők és a teherforgalomban részt vevők korlátozások nélkül utazhatnak Magyarországra. Ilyen igazolványt a betegségen átesett vagy Ausztriában beoltott magyar állampolgárok is igényelhetnek. Ehhez az oltási bizonyítványt vagy egy Magyarországon elvégeztetett antitestteszt pozitív eredményét kell bemutatniuk bármelyik magyarországi kormányhivatalban – számol be a fejleményekről az orf.at osztrák hírportál magyar nyelvű felülete.

Ahogy korábban, úgy ezután is a szomszédos államokba – köztük Ausztriába – ingázók, a szomszédos ország polgárai és az ott élő magyarok legfeljebb 24 óra időtartamra az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belül korlátozás nélkül beléphetnek Magyarország területére.

A magyar rendőrség honlapján olvasható tájékoztatás kitér arra, hogy a külföldről érkező, magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező magyarok tíznapos házi karanténra kötelezhetőek, amennyiben 24 óránál többet tartózkodnak az országban. A szabadulás feltétele továbbra is az öt napon belül, legalább 48 óra különbséggel, két alkalommal elvégzett negatív eredménnyel záruló PCR-teszten való részvétel. Covid-negativitást igazoló dokumentumként fogadják el a schengeni térséghez tartozó országokban, a Horvát Köztársaságban, az Amerikai Egyesült Államokban vagy Kanadában kiállított magyar vagy angol nyelvű okiratot is. A magyar állampolgársággal nem rendelkezők alapos indok hiányában nem léphetnek be az országba.

Az általunk megkérdezett ingázók egyöntetűen azt tapasztalják, hogy a magyar hatóságok szúrópróbaszerűen igazoltatják őket. Seprenyi Mihály napi úti célja Fürstenfeld, ott dolgozik hentesként egy marhavágóhídon, naponta ingázik lakó- és munkahelye között. Tőle tudjuk: az Ausztriába történő átlépéskor az osztrák hatóságok továbbra is kérik a regisztrációs nyomtatványt és a munkáltatói igazolást, azonban teszteltetni már heti egyszer elegendő. Elmondta: kedvesek a határon a rendőrök, hét elején is maximum 10-15 perces sorban állást tapasztalt, a nagy dugókból általában kimarad. Hozzátette: az általa átkelésre használt kishatáron hazatéréskor, ha megállítják, a személyazonosságát igazoló okmányt kérik el tőle, illetve megkérdezik a beutazása célját is.

Nemesi-Mittelstiller Nóra Ausztriában él családjával. A fiatal édesanya legutóbb május elején utazott haza szüleihez Magyarországra. Kishatáron jöttek át, a magyar hatóságok megnézték az útleveleiket, és megkérdezték, hogy milyen céllal utaznak be az országba. Húsvét környékén a bucsui határátkelőnél sem tapasztalt szigorúbb ellenőrzést. Elmondta: bár nincs beoltva, mivel a határ 30 kilométeres körzetében mozog, illetve egy napnál hosszabb ideig nem tartózkodik szülőhazájában, korlátozás nélkül jöhet Magyarországra. A biztonság kedvéért mindig csináltat tesztet is, hogy amennyiben szükséges, azzal igazolni tudja: nincsen koronavírus-fertőzése.

Kiemelt képünkön: Seprenyi Mihály Ausztriában dolgozik, naponta átjár a határon, nem tapasztal fennakadást

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában