Frissen Vasból

2021.05.14. 10:30

Utánajártunk túladagolható-e a Pfizer-oltás – A nagyobb dózis hatását már előzetesen vizsgálták

Múlt pénteken történt – információink szerint Magyarországon nem először –, hogy véletlenül többet kapott a Pfizer-védőoltásból egy Vas megyei férfi. Amint arról beszámoltunk, egy napot kórházban töltött, panaszai nincsenek, jól van. Lehet-e túladagolni a védőoltást? – megkérdeztünk egy háziorvost, mi az álláspontja, dr. Prugberger László válaszolt.

Merklin Tímea

2020.12.28. Pfizer-BioNTech koronavírus-vakcina beoltása a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán kialakított oltóponton. Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

Fotó: MW-archív

A Pfizer-oltás esetében volt egy klinikai vizsgálat, amelyet még a gyártó végzett el 52 embernél. Ötvennyolc mikrogrammot adtak be mindenkinek, vagyis csaknem a dupláját az alapadagnak, ami 30 mikrogramm. Senkinél semmi probléma nem volt. Ezt a vakcinát a hatásmechanizmusából kifolyólag, mivel genetikai kódot tartalmaz, vélhetően nem lehet túladagolni, még hatszoros dózissal sem – fejtette ki dr. Prugberger László.

Arra a kérdésre, hogy történhet meg, hogy valaki véletlenül többet kap, azt felelte: hat adag van egy ampullában, abból fel lehet szívni véletlenül többet. A rendelőkben több kiszerelésű fecskendő van: amelyiken 0,1 milliliterenként van a számozás, azzal nehezebb elrontani. Általában két és öt milliliteres fecskendőket használnak, de a könnyebb adagolás miatt a védőoltásokat egy milliliteres fecskendővel szokták adni.

Ezenkívül nem csak arra kell figyelni, hogy hány milliliteres a fecskendő. A Pfizer gyári ampulla tartalmát nem egyszerűen felszívják és beadják, hanem még fel kell hígítani 1,8 milliliter sóoldattal, így kapják meg az oltóanyagot. Ezt kell adagolni hatfelé. Amint a háziorvostól megtudtuk: a Modernánál is tíz dózis van egy ampullában, de rá van írva, hogy 10×0,5 milliliter. A Pfizeren ez nincs feltüntetve. Az Astra Zenecára is rá van írva a dózis: 10×0,5 milliliter. A kínai Sinopharmnál egy ampulla egy dózis. Ennél abban van különbség, hogy van előre töltött fecskendő, és van, amikor az orvosnak kell felszívnia az oltóanyagot.

– Ha valaki véletlenül többet kapott, a megfigyelése javasolt, hogy milyen reakciók jelentkeznek. Ha bármi szokatlan tünet vagy súlyosabb reakció fellép, további kórházi kivizsgálás jöhet szóba – fogalmazott az orvos. Arra a kérdésre, hogy kell-e második oltást kapnia annak, aki elsőre több adagot kapott, nem tudott válaszolni, amint mondta, ennek nincs gyakorlata.

Kiemelt képünkön: Az ampullákban tárolt oltóanyagot még hígítani kell sóoldattal

Korábban írtuk:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/veletlenul-tobb-adag-pfizer-vakcinat-kapott-egy-szombathelyi-ferfi-4921336/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában