Frissen Vasból

2021.06.08. 09:00

Ellenszegült, fenyegetett és rongált az elítélt a szombathelyi börtönben

A Szombathelyi Járásbíróság hétfőn délután ítéletet hirdetett B. D. vádlott ügyében. E szerint a más ügyben jogerős szabadságvesztés büntetését töltő B. D. vádlott bűnös egyrendbeli hivatalos személy elleni erőszak bűntettében és egy rendbeli folytatólagosan elkövetett rongálás vétségében. A bíróság ezért B. D. vádlottat, mint többszörös visszaesőt, halmazati büntetésként három év időtartamú, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre, mellékbüntetésként három év közügyektől való eltiltásra ítélte.

Gyöngyössy Péter

20210607 Hivatalos személy elleni erőszak tárgyalás a bíróságon, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A vádirat szerint 2020. február 24-én a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben a jogerős szabadságvesztés büntetését töltő B. D. vádlott rendkívüli pszichológusi meghallgatását végezték, melynek során a vádlott agresszív magatartást tanúsított. Emiatt a körletfelügyelői feladatokat ellátó bv. őrmester sértett felszólította a vádlottat, hogy lépjen vissza a zárkába, azért, hogy a zárka biztonsági rácsát be tudja zárni.

A vádlott ennek eleget is tett, azonban amikor a sértett a rácsot kulccsal is be akarta zárni, ennek megakadályozása érdekében a vádlott a rácsot megragadta és két kézzel kifelé nyomta. Mindeközben a vádlott a sértettet azzal fenyegette meg, hogy megöli, továbbá több alkalommal az arcán le is köpte, illetve a jobb kezével a sértett feje felé ütött a rácson keresztül. Az ütés elől a sértett elhajolt, így az nem találta el. A vádlott ezt követően a sértett csuklóját is megragadta, és a karját berántotta a rácson.

A sértett folyamatosan próbálta a biztonsági rácsot bezárni, azonban a vádlott aktív ellenszegülő magatartása miatt ez nem sikerült, ezért a rácsot kinyitva a vádlottat belökte a zárkába, testi kényszer alkalmazásával megpróbálta megbilincselni, ez azonban a vádlott ellenszegülése miatt nem sikerült, így az intézkedést félbehagyta, bezárta a zárkaajtót és segítséget kért. A helyszínre érkező felügyelőket a vádlott egyik kezében egy grafit ceruzával, másik kezében egy fém kanállal azzal fenyegette, hogy „aki bejön a zárkába, azt megöli”. A kezében tartott tárgyakat a vádlott felszólításra letette, majd bilincselés után az egészségügyi épületbe kísérték.

A vizsgálata során – azért, hogy az egészségügyi ellátást megakadályozza – a vádlott ismét agresszívvé vált, az időközben megjelenő vezető reintegrációs tiszt sértettet azzal fenyegette meg, hogy szabadulását követően megöli és rágyújtja a családjára a házát.

A sértettnek a bántalmazása következtében 8 napon belül gyógyuló könnyű sérülései kelezkeztek, az alkarján felületes hámsérülés, könyékízületén zúzódás alakult ki.

A vádlott erőszakkal és fenyegetéssel a sértetteket jogszerű eljárásukban akadályozta.

Mindezek túl a vádlott szintén 2020 februárjában a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet zárkájában az ablakból a csavarokat ismeretlen módon, az ablakkeret megrongálásával eltávolította, melynek következtében az ablak üvege kiesett és összetört, a jobb oldali ablak üvegének sarkát pedig ismeretlen módon beütötte, 2020 májusában pedig zárkájában a WC ajtót kézzel letörte.

A hétfői tárgyaláson a bíróság tanúként meghallgatta az esettel kapcsolatba hozható büntetés-végrehajtási alkalmazottakat. Ezenkívül ismertették a vádlott mentális állapotáról készült szakértői véleményt, és többször is megtekintették az esetről készült kamerafelvételt. A vádlott elismerte agresszív viselkedését, de végig tagadta, hogy fizikai erőszakot is elkövetett volna. A tanúk állították, hogy a vádlott a rácson keresztül megragadta a körletfelügyelő karját és berántotta. A kamera felvétele ezt nem támasztotta alá. A bíróság az ítélet indoklásában kifejtette, hogy ez utóbbi momentum nem nyert kétséget kizáróan bizonyítást.

Ennek ellenére a bíróság B. D. vádlottat bűnösnek találta a hivatalos személy elleni erőszak vádjában, mert a vádlott a vele szemben intézkedni próbáló bv. alkalmazottakat erőszakkal és fenyegetéssel, jogszerű eljárásukban akadályozta. Mivel szakértői állásfoglalás is megállapította, hogy a vádlott kóros elmeállapota is közrejátszhatott az elkövetett cselekményekben, a halmazati büntetésként kiszabható maximális 9,5 év helyett 3 év fegyházban letöltendő szabadságvesztést állapított meg.

A bíróság kimondta, hogy az elítélt feltételes szabadságra nem bocsátható. Ezenkívül a vádlott köteles az eljárás során felmerült 208 ezer 245 Ft bűnügyi költséget megfizetni. A legmagasabb kiszabható büntetés 9,5 év volt. Az ügyészség öt év szabadságvesztés kiszabását, a védelem a hivatalos személy elleni erőszak vádja alóli felmentést kérte. A bíróság a büntetés kiszabásakor enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott kóros elmeállapotát.

Az ítéletet a vádlott és az ügyész is elfogadta, így az jogerőre emelkedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában