Frissen Vasból

2021.06.21. 14:30

Június 26-án: Múzeumok éjszakája sólymokkal, trófeákkal, Bőröndmesékkel és sok más izgalmas programmal – fotók

A Múzeumok éjszakája gazdag, többhelyszínes programsorozatáról tartottak sajtótájékoztatót hétfőn a Savaria Múzeumban.

Merklin Tímea

Fotó: Cseh Gábor

A szombathelyi közönség is ki van éhezve a kultúrára, ahogy az ország más városaiban is sok látogatót remélnek a Múzeumok éjszakájának népszerű programsorozatára – mondta köszöntőjében Horváth Soma alpolgármester, kiemelve, hogy a Nemzetközi Textiltriennálét is meg lehet majd tekinteni. Nyolc helyszínen hetven program lesz ingyenesen, mindenki megtalálhatja a számára valót. A programok mindenhol 18 órakor kezdődnek, kivéve Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikusművész kiállítását, amely 17 órakor nyílik az Éva Malomban, a vasi levéltárban pedig 16 órakor kezdődnek a tárlatvezetések a trianoni tárlatban.

Csapláros Andrea múzeumigazgatótól megtudtuk: fontos, hogy a tavalyi év ugyan kimaradt, de két éve a szombathelyi állt az országos Múzeumok éjszakája programok fókuszában, olyan jól sikerült. Idén a Vadászati kiállítás lesz az egyik legfőbb attrakció a Savaria Múzeumban, amelyhez kapcsolódóan több érdekesség lesz, például az agár-, a vizsla-, és a sólyombemutató, valamint az előadás Almásy György ázsiai utazásairól. A Smidt Múzeumban a vadnövényekre, virágokra koncentrálnak, és ott lesz Majthényi László Vad-, és halételek könyvének bemutatója. A Szombathelyi Képtárban csodálatos darabok érkeztek a textiltriennáléra, ehhez kapcsolódik az összes program, Gergye Krisztián A megszólított test címmel tart benne vezetést. Izgalmasnak ígérkezik a Merre tart a hazai textilművészet? című kerekasztalbeszélgetés és az Inspirációk című udvari disputa is, amelyen részt vesz Müller Péter Sziámi is. Különlegesség: Ariadné fonala vezet majd át a Schrammel Gyűjteményből az Iseumba, ahol a hölgyeknek a vadászatból „kinyert” alapanyagokból lesz divatbemutató; a fiatal felnőtteket érdekelhetik az ókori filmek. Gyerekprogramok mindenhol lesznek, ahogy kisebb-nagyobb színházi előadások, produkciók is. Lesz egy totó, mint minden évben, ennek 22.45 kor lesz az értékelése a Savaria Múzeumban, nagyon értékes ajándékokat lehet nyerni.

A múzeumokba csak védettségi kártyával lehet belépni.

Az idei Múzeumok éjszakája a Vasi vadászkamara támogatásával valósul meg. Kenesei István titkár előrevetítette: 2021-ben Magyarországon lesz a vadászati világkiállítás, augusztus 26-27-én Gödöllőn egy országos vadásznappal kezdődik. Létrehoztak egy céget, amelynek az volt a feladata, hogy a központi programok mellett minden megyében legyenek látogatható helyek, a vadászatot népszerűsítő rendezvények. Ennek keretében valósult meg a Savaria Múzeumban a Közel a természethez című kiállítás, amely eddig csak virtuális térben volt hozzáférhető. Létrehozásához 14-15 millió forinttal járult hozzá a kamara, és több mint három millióval a Múzeumok éjszakájához. 18 órakor a Vas Megyei Vadászkürt Egyesület félórás térzenével köszönti a Savaria Múzeumba érkezőket. Lézeres vadászati szimuláció is lesz, szinte élő környezetben lehet gyakorolni a vadászatot, egészen kicsi gyerekek is kipróbálhatják, milyen madarakra, őzre, vaddisznóra, fácánra lőni, de aki a sportlövészetet szereti, annak koronglövészet is lesz.

Dr. Melega Miklós igazgató kifejtette: a levéltár is csatlakozott nagy örömmel, hogy újra kinyithat, és az eddig csak virtuálisan megnyitott Trianoni tárlatot élőben meg tudják mutatni, óránként indulnak tárlatvezetések. A régi levéltári épület börtön és dologház pincéit is megnyitják, ez mindig nagyon népszerű a látogatók körében. Nem csoportokban, hanem egyénileg lehet lemenni. Mivel a családtörténeti kutatások iránt is óriási az érdeklődés az utóbbi években, erről is lesz módszertani előadás, hogy is kell belevágni komolyan, ezzel párhuzamosan a gyerekeknek ugyanerről beszélnek játékos formában. A levéltár rendezvényei regisztrációhoz kötöttek.

Kiss Barna, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója is boldogan osztotta meg: a Bartók Terem ajtói is nyitva lesznek: le lehet sétálni a pincébe, megnézhetik a hangszereket. Ütős parkot állítanak be cintányérral, amit ki lehet próbálni, hangszercsoportokat mutatnak be. A folyosón életképeket láthatunk a zenekar életéből. A Bartók Teremben egy kis kamarazenekar várja a látogatókat karmesterrel, meg lehet hallgatni, de be is lehet ülni az együttesbe játszani; érdekes kihívás, milyen az, ha a karmester beint, és kezdeni kell a dallamot, nagy élményt nyújt a közös muzsika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában