Frissen Vasból

2021.06.10. 20:58

Másfél órán át lehetett megfigyelni a részleges napfogyatkozást Szombathelyen – videó

Csütörtökön a déli órákban a hosszú pandémiás kényszerű szünet után újra kitárta kapuit a látogatók előtt az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium és Multidiszciplináris Kutatóközpont. Megfelelő biztonságos eszközökkel láthatóvá vált, ahogyan a Hold korongja kitakar egy kis darabot a Napból.

Gyöngyössy Péter

A csütörtöki égi jelenséget Kovács József csillagász tanulmányozza.

Fotó: Szendi Péter

A „láthatatlan” napfogyat­kozás alkalmából protu­be­rancia­bemutatót tartott az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium és Multi­diszciplináris Kutatóközpont. Az apropót az adta, hogy tegnap 12 és 14 óra között egy részleges, úgynevezett gyűrűs napfogyatkozás volt megfigyelhető. Megfelelő eszközökkel láthatóvá vált, ahogyan a Hold beleharap a Nap korongjába.

Dr. Szabó M. Gyula tudományos főmunkatárs, az MTA doktora, az obszervatórium igazgatója elmondta, hogy a napfogyatkozás nem ritka jelenség. A dolog lényege, hogy a Föld és a Nap közé bekerül a Hold, ezt egy adott észlelőhelyről ritkán látjuk, mert a Földhöz a Hold nagyon közel van, a Nap jóval távolabb. Utoljára 2015. március 20-án volt tőlünk észlelhető részleges napfogyatkozás, a legközelebbi 2022-ben lesz.

A csütörtöki égi jelenséget Kovács József csillagász tanulmányozza
Fotó: Szendi Péter

Teljes napfogyatkozás 1999. augusztus 11-én volt, és legközelebb majd 2083-ban lesz. Régebben a napprotuberanciákat akkor lehetett csak megfigyelni, amikor teljes napfogyatkozás volt. A napprotuberanciák a nap fotoszféra fölé emel­kedő, néhány tízezer kilométer magas, gázszökőkútszerű alakzatai. Nehéz volt ezeket tanulmányozni. A mai technikai körülmények között már más a helyzet.

A napfogyatkozást szokták nézni hegesztőüveggel, film­véggel kormozott üveggel. Ezek azonban nem biztonságosak. Ezen anyagoknak infravörös-áteresztésük van, ami károsíthatja a szemet. A napfólia megoldja ezt a problémát. Csillagászati szaküzletekben kapható.

A csütörtöki nem teljes, hanem gyűrűs napfogyatkozás volt. A Holdnak a távolsága tőlünk változik 10 százalékot. Ez pont elég ahhoz, hogy hol kisebbnek, hol nagyobbnak lássuk, mint a napkorong. Amikor kisebb a holdkorong, mint a napkorong, akkor nem tudja eltakarni a napot, körben kilátszik a nap. Ez a gyűrűs napfogyatkozás. A gyűrűs fázis az USA északkeleti partjaitól indul, átmegy az Északi-­sarkon Grönlandon. Ezt kevesen észlelhették.

Ancsin Anna és Gadó Lili is megnézte az égi jelenséget
Fotó: Szendi Péter

Bukitsné Derhán Ilona, a Nagy Lajos Gimnázium matematika–földrajz szakos tanára a tizenegyedikes földrajz-­fakultációra járó diákjait hozta el az obszervatórium programjára. – Az ő gimnáziu­mi életükben ez az egyetlen alkalom, amikor ezt megnézhetjük. Ez most egy tantermen kívüli óra – mondta a tanárnő. – Jó dolog, hogy végre újra lehet látogatni ezeket az intézményeket. Ősszel a Csillagászati héten rendszeresen szoktunk ide jönni. Most már nagyon régen voltunk itt.

VIDEÓ

Kapcsolódó cikk:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/reszlegesen-fogyott-el-a-nap-csutortokon-fotok-5011252/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában