Frissen Vasból

2021.07.19. 12:10

A Becsúszó szerelem mindent legyőz – A Soltis Lajos Színház színésze is szerepel a filmben

Reméljük, hogy Szombathelyen is lesz egyszer közönségtalálkozója a Becsúszó szerelem című új magyar romantikus komédiának, amely friss és szórakoztató – és amely olyan súlyos pillanatokat produkál, hogy az emberben megáll az ütő. De azért vígjáték, nevetéssel a végén. Nem bánt, csak megkóstol.

Ölbei Lívia

Balról a harmadik Arnoldka: Piller Ádám. Csípőre tett kézzel a vezér: Thuróczy Szabolcs

Fotó: VN/Vertigo

A szombathelyi közönségtalálkozó például azért volna aktuális, mert az „elkötelezett fociultrák” csapatának védeni való, ártatlan szőke Benjáminját, Arnoldkát Piller Ádám, a celldömölki Soltis Lajos Színház fiatal színésze játssza. Arnoldkának fontos dramaturgiai pillanat jut a történetben: a Gyuláéknál megrendezett spontán férfibuli után ott marad a lakásban, mint egy plédbe csavart csomag, és amikor reggelre kelve kábán kibontakozik a rejtekhelyéről (nyilván elaludt, nem bírta olyan hosszan a gyűrődést), ő szembesül először a bandából azzal a ténnyel, amit Gyula egy ideig olyan kétségbeesetten titkolni akar. Hogy ti. a felesége nem várandós, ellenben Lüszi igen – ráadásul cigány lány.

Nagy Viktor Oszkár filmje az első pillanatban megteremti azt a közeget, azt a tónust, azt a hangulatot, amelyben kibillenés és karikírozás nélkül mutatkozik meg a rasszizmus és előítéletesség lélegzetelállító abszurditása és értelmetlensége. És mert ez az alapvetés végig működik (színe és visszája egyszerre látszik), arra is van mód, hogy a könnyed vígjátéki kulisszák meg-meghasadjanak, és föltáruljon a mélység; persze az is könnyedén. A film egyik legszebb jelenetében Gyula és Lüszi egymásra licitálva sorolják sérüléseiket és hőstetteiket: az óvodai bosszúállástól Arnoldkáék kilakoltatásának megakadályozásán át a lány nyakszirtjén őrzött sebhelyig, amelyet egy férfi öngyújtója okozott.

Balról a harmadik Arnoldka: Piller Ádám. Csípőre tett kézzel a vezér:
Thuróczy Szabolcs
Fotó: VN/Vertigo

A Becsúszó szerelem a dühkezelési gondokkal küzdő Gyula – játssza Ötvös András – nevelődési regénye. Sok éve már, hogy az egykori szombathelyi Művészetek Háza teraszán üldögéltünk Máté Gábor színművészetis osztályával (a másodikkal, amely nyári előadást csinált Szombathelyen), a beszélgetésben Ötvös András vitte a prímet. Valami olyasmit mondott gyereklelkesedéssel és öniróniával, hogy azért döntött a színészet mellett, mert nem ért semmihez. A gyerekarc – és a gyerekmosoly – jó másfél évtized múltán is megmaradt, csak közben ő maga nagyon jó színésszé érett.

A Becsúszó szerelem Gyula/Ötvös András rezdüléseire, lelkének változásaira épül (voltaképpen Szabó István tanítása szerint), és ezeknek a változásoknak az előhívója, katalizátora Lüszi, a vadóc nevelőintézeti lány – Gombó Viola Lotti játssza belső ragyogással –, akinek azonban a helyén van az esze és a szíve. Az alaphelyzet szerint Gyula és a felesége, Mariann – Stefanovics Angéla – gyereket szeretne. Azonban kiderül, hogy Gyula meddő.

(Ez önmagában elegendő muníció egy játékfilmhez: a macsó fociultrának nem lehet gyereke.) Mariann megállapodik Lüszivel, hogy a házaspár javára lemond születendő gyermekéről. (Még egy téma: gyerekadásvétel.) Innen kezd el pörögni a történet, jó ritmusban váltogatva a tombolás, a félelmetes és magával ragadó hangorkán, a lüktetés képeit a tisztes és komfortos hétköznapi élet képeivel. Az ultrák vezére – Thuróczy Szabolcs – fölfújható medencét vesz a hét vezérről elnevezett gyerekeinek (mert a család az első), de a nevelésről, az apaság mibenlétéről fogalma sincsen. Mindenki ismer hasonló öntudatos macsókat, mindenről határozott véleménnyel. Csak a Thuróczy Szabolcs által játszott figurában van némi atyai bölcsesség. Ez a különbség a film és a valóság között. De a film attól még igaz.

Tenki Réka lubickol a szülésre felkészítő vizes tanfolyam vezetőjének szerepében. Gyula pedig a döntő pillanatban fejest ugrik – a boldog családalapításba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában