Frissen Vasból

2021.07.30. 11:30

A horvát katolikus ifjúsági tábort a Peruska Mária-kápolnánál állították fel – fotók

A Horvát Katolikus Ifjúság Vallási és Kulturális Egyesülete szervezésében 28. alkalommal rendezték meg a Peruska Mária-kápolnánál az erdei tábort.

Merklin Tímea

A tábor mindennap kétnyelvű misével kezdődik, amelyek nevelési céllal is megszólítják a gyerekeket, téma a barátság, az emberi kapcsolatok, a hivatás mibenléte is. A Peruska Mária-kápolna és közvetlen környezete adja a tábori körülmények különlegességét: az alvást sátrakban oldják meg, a mosakodás lavórokban lehetséges, kútból mert, a katlanon, üstben melegített vízzel. A komforthoz tartoznak a gyerekek által naponta kétszer takarított pottyantós vécék. A kulturális és játékprogramok harangszóval kezdődnek, az ebédet egy peresznyei kisvendéglőből hozzák – tudtuk meg Steiner Mirjana táborvezetőtől.

Dumovits István atya a tábor fővédnöke, az a célja, hogy összehozza, közösséggé kovácsolja a helyi és környékbeli gyerekeket többek között a vallás, a természet, a történelem, a hagyományok és a horvát kultúra által. Ottjártunkkor a MH KIKNYP 17. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda és a MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred jóvoltából katonai program volt: kézbe lehetett venni hatástalanított fegyvereket, fel lehetett próbálni sisakot, mellényt, volt közelharcoktatás és -gyakorlás, akadálypálya, előadás szólt a hadisírgondozásról és a katonai életpályáról.

Idén 65 táborlakónak huszonnégy sátrat állítottak az erdőben, önkéntes felügyelők és az egyesület tagjai gondoskodnak a résztvevők jó hangulatáról és biztonságáról egyaránt. A 8–16 éves gyerekek pénteken kirándulnak, útközben a zsidányi asszonyok megvendégelik őket – várakozásuk szerint rengeteg – lángossal.

Kiemelt képünkön: Sásdi Imre alezredes a katonai életről beszélt a táborlakóknak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában