Frissen Vasból

2021.07.26. 15:25

A legkisebb Berényen volt a sor, de akár Brno és Bern is csatlakozhatna a települések rendezvénysorozatához

A Berény nevű települések 25. találkozóját tartották Iklanberényben. Zenével, babgulyással ünnepelték az újbóli összejövetelt, aminek lesz folytatása, sőt, az két év múlva az Európa Kulturális Fővárosa programsort színesítheti.

Bakos Ágnes

Balaton, Borsos, Csák, Diós, Iharos, Iklan, Jász, Karancs, Kis, Lovas, Mező, Nagy és Vörös – ezeket a névelőtagokat a Berény név köti össze, és immár 26 éve, hogy találkoznak a névközösséget viselő települések képviselői.

Tavaly a vírushelyet nem engedte, idén viszont házigazda lehetett a legkisebb, az alig több mint ötven lakosú Iklanberény. Jászberény és Karancsberény nem tudott csak itt lenni a szombaton tartott találkozón. 1995-ben vetődött fel a találkozó ötlete – idézte fel a két találkozóalapító, Mester Ferenc, a vörösberényi kultúrház művelődésszervező gondnoka és Dér András, Balatonalmádi alpolgármestere. Felkutatták, összeírták a Berény nevű településeket, azokból 13 van az ország jelenlegi határain belül, és egy majorságot is említett Mester Ferenc: Pusztaberény a tizennegyedik. Kiemelte, hogy Erdélyben is van kettő Berény, már jórészt románok lakta települések, így azokkal még nem sikerült felvenni a kapcsolatot. A Felvidék felé is nyithatnak, hiszen ott dűlőutakat, szőlőket neveztek, neveznek Berénynek.

– A királyi Magyarország területén 28 lehetett összesen – számolt Mester Ferenc. A név törzsi eredetű, jórészt a mostani Dunántúlon telepítették le a honfoglalás kori Berény törzs tagjait, de lehet, hogy Brno és Bern neve is őriz Berény-kötődést, alapot – erről is beszéltek a találkozó-alapítók.

Az elmúlt 26 év a kapcsolatépítésé volt, Karancsberény és Balatonberény például csereüdülést szervezett. Mester Ferenc a további kapcsolatépítésben a fiatalok bevonását szorgalmazta – és ugyancsak a fiatalok szerepét hangsúlyozta a találkozón Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője. Több letelepedőről is tud, és mint mondta, lehet, hogy néhány éven belül nem Iklanberény lesz a választókerülete legkisebb települése. Azt kívánta, hogy merítsenek erőt egymásból a Berény nevű települések, és reméli, a többi Berény is olyan sikeres, mint Iklanberény.

Itt játszótér épül az ősszel, egy Bükkel közös projektben pedig a faluközpontban szalonnasütő helyet alakítottak ki – sorolta a sikereket Mészárosné Nagy Mária polgármester. A további sikereikről jövőre Diósberényben számolhatnak be a többi Berénynek, aztán 2023-ban Vörösberény lesz a Berény nevű települések találkozójának házigazdája.

Csatlakoznak az Európa Kulturális Fővárosa rendezvényhez, szeretnék, ha színfoltja lenne a veszprémi eseménysornak – várhatóan az iklanberényiek is ott lesznek.

Kiemelt képünkön: Dér András és Mester Ferenc, a találkozók ötletgazdái

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában