Frissen Vasból

2021.07.17. 07:00

Hegyekben áll a gumi egy köcski lakatlan ház udvarán, a szomszédok tehetetlenek

A tulajdonosok tavasz óta veszélyes hulladékot halmoznak fel lakatlan házuk udvarán, bár az illetékes hatóság már vizsgálódik, egyelőre nincs változás.

Budai Dávid

Ez a látvány fogadott minket, amikor benéztünk a kapun

Fotó: Cseh Gábor

Olvasói megkeresést kaptunk, miszerint a falu egyik házánál áldatlan állapotok uralkodnak, a tulajdonosok ugyanis az udvarukban veszélyes hulladékot, használt autógumikat és kibelezett hűtőket, tv-ket halmoznak fel. A környéken élők attól félnek, hogy a több méter magas gumihalom egyszer begyullad és leégnek a szomszédos házak is.

De ha ekkora tragédia nem is történik, a veszélyes hulladéknak egyéb káros hatásai is vannak, és már a látványa is elkeserítő. Az önkormányzat felé többször, többen jelezték a problémát, azonban nem történt semmi, hacsak annyi nem, hogy hétről hétre nő valamicskét a szeméthalom.

– Amit tudtunk, megtettünk, júniusban az első lakossági bejelentés után szóltunk a rendőrségnek, ki is jöttek, de jelezték, hogy nem tehetnek semmit, így aztán a problémát az ügyben illetékes Vas Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályán jeleztük. Egyebet nem tehetünk, ugyanis március óta már nem jegyzői hatáskör az illegális hulladékkezelés ügye – tudtuk meg Magyar Tibor polgármestertől. Akit azért is érint különösen roszszul a dolog, mivel ő – elmondása szerint – ádáz küzdelmet vív a környék illegális hulladéklerakói ellen, többet sikeresen felszámoltak már, két esetben pedig a szemetelő is meglett.

Megkértük a polgármestert, kísérjen el minket a házhoz, hadd lássuk, tényleg akkora-e a gond, mint az az elmondásokból kiderült. Akkora. A szóban forgó ház lakatlan, négy tulajdonosa van, akik viszont nem helyben, hanem Sárváron élnek, és egyikük az udvart gyakorlatilag lomtárnak használja, május óta hordja ide a lomtalanításkor összegyűjtött szemetet, az autófelnikről itt vágja le a gumit, itt bontja szét – minden szabályt felrúgva – a tévéket, hűtőket.

Fotók: Cseh Gábor

A ház előtt derékig érő gazban friss keréknyomok árulkodnak arról, hogy nemrégiben újabb szállítmány érkezett. A polgármester úgy tudja, a kormányhivatal munkatársai is voltak már itt, és dokumentálták a látottakat, kérték, hogy a tulajdonosok is legyenek jelen, ám közülük senki nem jött el. Ez persze nem meglepő, a romos ház tulajdonosai az önkormányzat megkereséseire sem válaszolnak. Kíváncsiak voltunk, mi a helyzet most, várható-e változás, de a kormányhivatalban jelezték: folyamatban lévő ügyről nem adhatnak tájékoztatást.

Általánosságban elmondták, hogy március óta a hulladékgazdálkodási osztályra csaknem száz, elhagyott hulladékkal kapcsolatos bejelentés érkezett, döntő hányada magánszemélyektől. Engedély nélküli hulladékkezelés esetén a hatóság a szemetelőt közigazgatási bírság befizetésére és a hulladék elszállítására kötelezi. Elsődlegesen mindig az illegális szemetelőt veszik elő, ha a személye nem állapítható meg, az ingatlan tulajdonosának kell intézkedni a hulladék elszállításáról.

A köcski ügyben a szemetelő és az ingatlan tulajdonosa legalább részben megegyezik, ami egyszerűsíti a helyzetet, valószínűleg bírságolni fog a hivatal és a szemét elszállítását is előírják majd. Az persze már más kérdés, miként szorítják rá a tulajdonosokat, hogy tegyenek rendet portájukon, a bírság befizetése pedig még ennél is kétségesebb, jobb híján majd azt is ráterhelik a házra, ami állítólag már így is akkora adósságban úszik, ami messze meghaladja az értékét. Ezért az önkormányzat is letett arról, hogy megvásárolja a lomtárnak használt ingatlant, így oldva meg egyszer s mindenkorra a problémát. Félő tehát, hogy marad minden úgy, ahogy van. Egy jó darabig legalábbis.

Kiemelt képen: Elkeserítő látvány tárul elénk, amikor benézünk a kapun

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában