Frissen Vasból

2021.07.22. 08:30

Lassan kezdődik a parlagfű virágzása Vas megyében is

Az állampolgárok bejelentéseikkel is hozzájárulhatnak a sokak számára egészségügyi panaszokat okozó gyomnövény elleni küzdelemhez. A Nébih által működtetett Parlagfű Bejelentő Rendszerben – regisztrációt követően – bárki jelezheti az általa felfedezett parlagfűvel fertőzött területet.

Cseh-Egyed Bernadett

A parlagfű allergén, az egészségre veszélyes gyomnövény, amelynek kiszóródó magjai csökkentik a szomszédos termelők növénytermelési, növényvédelmi biztonságát. Korábban lapunk is beszámolt arról, hogy bár még csak alacsony szinten, de megjelent a levegőben a parlagfű pollenje is, ami azt jelzi, hogy lassan kezdődik a virágzás.

A Vas Megyei Kormányhivatalból a kérdéseinkre érkezett válaszból kiderül, hogy a parlagfű elleni védekezésről szóló jogszabály törölte a június 30-ai határnapot, így a teljes vegetációs időszakban meg kell előzni, hogy a növényen megjelenjen a virágbimbó.

Kiemelték: aki a tulajdonában lévő telken elmulasztja a parlagfű irtását, 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedő növényvédelmi bírságot kap a fertőzött terület nagysága és a parlagfű-borítottság mértéke szerint. A bírság összegét növeli, ha a telektulajdonos ellen korábban is folyt hasonló ügyben eljárás. Közölték azt is, hogy az országos adatok alapján Vas megye közepesen fertőzött területnek számít. 2021-ben eddig egy bejelentés érkezett, de az ügyben nem indult eljárás.

A szombathelyi önkormányzattól megkérdeztük azt is, hogy a közterületeket ki és milyen rendszerességgel ellen­őrzi. Közölték: a parlagfű elsősorban ott jelentkezik, ahol a talajt bolygatják, például ha útépítés vagy közműcsere miatt megbontják a zöldterületet. A parkfenntartó cég havonta ellenőrzi a területeket, de aki parlagfű-szennyezettséget észlel, bejelentést tehet a polgármesteri hivatalban és a Nébih rendszerén keresztül is. Idén eddig két bejelentés érkezett az önkormányzat felé, ebből egy esetben kezdeményeztek hatósági növényvédelmi eljárást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában