Frissen Vasból

2021.07.14. 08:52

Ennek csak az autómosók örülnek – A szakértő elmagyarázza, honnan érkezett a szaharai homok (fotók)

Bosszúsan indult a szerda reggele az autósoknak: a járművek tele sáros pöttyel, a szélvédőn alig lehet kilátni, az ajtókilincshez pedig hozzáférni is nehéz a kosztól. A hajnali néhány csepp esővel szaharai homok érkezett térségünkbe. A részletekről Pétervári Tibor észlelőt kérdeztük.

vaol.hu

20210714 Szaharai homok illusztracio, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Tegnap óta a térségünk felett lebegett az a nagytömegű szaharai homok, ami szerdán hajnalban néhány csepp erő formájában földre ért – mondta el lapunknak Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője. Hozzátette: kedden úgy tűnt, fátyolfelhők takarják a napot, az opálos égbolt oka valójában ez a nagyon apró szemű homok volt.

A szakértő szólt arról is, a meleg, déli szél feltehetőleg felkavarta a Szahara felett a homokot, amely aztán a ciklon előoldalán először Franciaország fölé jutott, most pedig az Alpok térsége felett van. Évente néhányszor egyébként megismétlődik ez a jelenség.

– A hajnali néhány csepp eső nem mosta ki a homokot, hanem mint a púder, beterített vele mindent, az autókat is – fűzte hozzá Pétervári Tibor, aki érdeklődésünkre elmondta azt is: a déli órákig még lehetnek záporok, zivatarok, majd másfél napnyi derült idő következik – a hétvégére ugyanis újabb front hoz magával nagyobb mennyiségű csapadékot.

Fotók: Cseh Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában