Frissen Vasból

2021.08.10. 20:00

A vírus ellen küzdenek a celldömölki gyárban

Az egyik dinamikusan fejlődő, budaörsi székhelyű műszeripari cég celldömölki gyárában tett látogatást Ágh Péter országgyűlési képviselő. A cég 786 milliós kormányzati támogatásból az Egészségügyi támogatási programból nemrég sikeres fejlesztést valósíthatott meg.

Gyöngyössy Péter

– Kevesen tudják, hogy Celldömölkön, a budaörsi központtal működő Műszer és Automatika Kft. helyi gyárában különleges eszközöket gyártanak, amelyek felhasználhatók a mostani és a következő járványok elleni küzdelemben is – tájékoztat Ágh Péter, országgyűlési képviselő, miközben Horváth József igazgató-tulajdonos és Kovács Károly gyárigazgató kíséretében végigjárjuk az üzem különböző részlegeit.

– A cég 786 milliós kormányzati támogatást kapott az Egészségügyi támogatási programból – folytatja a képviselő. – Ezt a forrást olyan fejlesztésekre költhették, amelyek területek és terek vírusmentesítését szolgáló anyagok gyártását, valamint lélegeztető gépek szünetmentes áramforrásainak előállítását szolgálják. A járványhelyzettel az egészségipar és az egészségügyi ellátáshoz szükséges eszközök és gyógyszerek gyártása stratégiai ágazattá vált. Világos tehát, hogy Magyarországnak a saját lábára kell állni ezen a téren.

Ezért hirdette meg a kormány az Egészségügyi támogatási programot. Olyan beruházások kaptak támogatást, amelyek erősítik az önállóságot, az önellátást, és a növekedés további forrását jelentik – fogalmazott Ágh Péter. A csaknem 40 éve működő budaörsi cégnek Celldömölkön kívül Nagykanizsán és Érden is vannak üzemei. Leginkább a vasúti biztosító- és ipari biztonságtechnikai berendezések gyártásával foglalkozik. Ezt már Kovács Károly gyárigazgatótól tudjuk meg, aki elmondja még: a magyar családi cég sajátossága, hogy összes terméke saját fejlesztésű, az innovációs tevékenységet az iparjogvédelem területén több mint 40 megszerzett oltalom (szabadalom, használati mintaoltalom, védjegy) is fémjelzi. A cég 2013-ban vásárolta meg az egykori Keripar négyhektáros telephelyét. Ma négy részlegben 25 főt foglalkoztatnak.

Horváth József, a cég Jedlik Ányos-díjjal is kitüntetett alapító-tulajdonosa büszkén mutatja meg Ágh Péternek a festékgyártó üzemet. Elmondja azt is, hogy itt gyártják a saját fejlesztésű hővédő bevonatot, amit leginkább olasz és szlovén piacokra adnak el. A fémipari részlegük kórházi ágyak, hordágyak gyártásához alkalmas hajlított csőszerkezeteket tud előállítani. Elektronikai üzemük szünetmentes áramforrásokat gyárt az egészségügyi intézmények számára lélegeztetőgépekhez. A vegyipari részleg fertőtlenítőszereket állít elő. Ez egy nanotechnológiás módszer, mely vízbázisú, ezüstkolloidot használ és ködölő technikával juttatják ki. (A ködölő berendezést is a cég gyártja.) Közterek, iskolák, óvodák, vasútállomások, sportpályák lelátóinak fertőtlenítésére egyaránt alkalmas.

Kiemelt képünkön: Ágh Péter országgyűlési képviselő és Horváth József alapító-tulajdonos kezében az ezüstkolloidos fertőtlenítőszer

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában