Frissen Vasból

2021.08.25. 14:00

Figyelem, vadveszély! A szarvasbika nappal is az útra tévedhet

Kezdődik a szarvasbőgés, mostantól bárhol és bármikor megjelenhetnek az utakon a szarvasok. Baleset esetén mindenki a saját káráért felel.

VN

Közleményben hívta fel a rendőrség a közlekedők figyelmét vadveszély miatt. Mint írták, a szarvasok párzási időszaka az ország déli, nyugati tájain mostanában kezdődik, hogy aztán folyamatosan északi, észak-keleti irányba haladva a zempléni tájegységek gímszarvasai zárják a sort.

Gagyi István, a vasi vadászkamara elnöke megerősítette, most hétvégén már hallható lesz a vasi erőkben a szarvasbőgés. Ő is arra kérte a közlekedőket, hogy legyenek körültekintők, mivel a párját kereső szarvasbika ilyenkor nappal is az útra tévedhet. Fontos tudni, az állatok felbukkanására mindenhol számítani kell, nem csak a vadveszély táblával jelzett szaka szokon. A bőgési időszakban az állatok jóval aktívabbak, veszélyérzetük csökken, ezért könnyen kiszaladhatnak az úttestre.

A szarvasok mozgása szeles időszakban általában alábbhagy, alkonyat idején, valamint hűvösebb időjárás esetén azonban mozgékonyabbak. Egy szarvas elütésének komoly következményei lehetnek, ezért a legjobb óvatosan, lassan haladva, elkerülni az ütközést. A kamara elnöke emlékeztetett, vadelütés esetén mindenki a saját káráért felel, így a vadásztársaság a vadban, az autós az autójában keletkezett kárt kénytelen viselni.

Baleset esetén a vadhoz nem szabad hozzányúlni, mert ha még él, agancsával, harapásával vagy rúgásával sérülést okozhat. Legokosabb a 112-es segélyhívót hívni és megvárni a rendőri intézkedést. Az elpusztult állatot nem szabad a helyszínről elszállítani, az a helyi vadásztársaság tulajdona, elvitele lopásnak minősül.

Kiemelt képen: Hétvégén már hallható lesz a vasi erőkben a szarvasbőgés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában