Frissen Vasból

2021.08.08. 22:00

Halálos balesetek, EU-s oltalom alatt az őrségi tökmagolaj, kollégiumi és albérletpiaci körkép – Ez történt a héten Vasban

Lemaradt az elmúlt hét nap fontosabb vasi eseményeiről? Most bepótolhatja!

vaol.hu

Fotó: Horváth Balázs

Súlyos baleset történt hétfőn Szombathely határában

Hétfőn kora reggel egy Nissan Pickup haladt a 86-os úton Körmend felől Szombathely irányába, amikor Szombathely határában a sofőr eddig ismeretlen okból elvesztette uralmát a jármű felett, majd áttért a szembejövő sávba és az út menti árokba hajtva felborult. A részletekről ITT írtunk.

Uniós oltalmat kapott az őrségi tökmagolaj

Az Európai Bizottság jóváhagyta az őrségi tökmagolaj és a tuzséri alma elnevezés felvételét az oltalom alatt álló eredetmegjelölések nyilvántartásába, ezzel 73-ra emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar agrártermékek földrajzi árujelzőinek száma – közölte hétfőn az uniós bizottság. Elmentünk az Őrségbe, hogy a nagy hagyományokkal bíró termelők véleményét kérjük ki a döntésről.

A szalafői Balogh János olajütőjében frissen készíti a hidegen sajtolt tökmagolajat
Fotó: Szendi Péter

Két ittas sofőr ugyanazzal a teherautóval okozott két különböző balesetet Szentgotthárdon

Egészen abszurd történet játszódott le augusztus elején Szentgotthárdnál, amiről ITT írtunk részletesebben.

Halálos baleset történt Sárváron és Karakó közelében

Szerdán késő délelőtt egy Hyundai személyautó haladt Sárvár-Csényeújmajor felől Sárvár irányába, amikor eddig ismeretlen körülmények között elütött egy azonos irányban haladó, utánfutót vontató kerékpárost. A baleset után az autó egy fának is nekicsapódott, majd felborult és a tetején állt meg. A balesetben a kerékpáros a helyszínen életét vesztette és az autós is megsérült. Erről bővebben ITT írtunk.

Fotó: Horváth Balázs

Ugyancsak szerdán Karakó térségében is halálos baleset történt: egy Suzuki személyautó haladt Veszprém irányából Körmend felé, amikor Karakó közelében eddig ismeretlen okból a személyautó részlegesen áttért a szembejövő sávba, ahol ütközött egy ott szabályosan érkező teherautóval. A Suzuki kiütötte a teherautó kerekét, ami ettől áttért a menetirány szerinti bal oldalra, és a Suzuki mögött érkező kamion pótkocsijának, valamint egy másik, Toyota típusú személyautónak ütközött. A teherautó és a Toyota is az árokban állt meg. A Suzukit vezető hölgy a balesetben súlyosan megsérült, nem sikerült megmenteni az életét. Az esetről részletesen ITT írtunk.

Fotó: Horváth Balázs

Körbenéztünk Szombathelyen, mi a helyzet a kollégiumi férőhelyekkel

Az egyre emelkedő albérletárak és az egyetemhez való közelség miatt továbbra is sokan választják a kollégiumokat. Az országos tendenciával ellentétben a vasi megyeszékhelyen nincs férőhelyhiány, várhatóan valamennyi jelentkezőnek tudnak szállást biztosítani. A témáról bővebben ITT olvashat.

Gaspari Gábor szakkollégiumi igazgató: hagyományosan nagy a túljelentkezés a katolikus kollégiumba
Fotó: Unger Tamás

Pörög az albérletpiac Vasban – Négyzetméterenként 1500-2300 forintot kérnek

Az újranyitást követően stabilizálódott, a felvételi ponthatárok kihirdetése után pedig még tovább pörög az albérletpiac országszerte. Az egyetemi városok közül Szombathely a középmezőnyben helyezkedik el: átlagosan havi 95 ezer forintért lehet albérlethez jutni. Hogy mire jutottunk még a jelenlegi albérletpiaci helyzetet illetően, arról ITT olvashat.

Nem hobbitházak – Utánajártunk a szombathelyi buckák titkának

Kisgyerekek, de talán még a felnőttek fejében is sokszor megfordul a kérdés: mi rejtőzhet a Szombathelyt elkerülő körgyűrű mellett látható hatalmas zöld földbuckák alatt? Se nem hobbitok, de még csak nem is óriás vakondokok lakják ezeket a földhalmokat, hanem Szombathely ivóvízkészletét őrzik itt. Erről részletesebben ITT írtunk.

Mintegy 2 milliárd forint – Ennyi pénzért költözhetett haza Bécsből a Batthyány-levéltár

A felbecsülhetetlen értékű anyag kalandos életútjáról és hazaköltöztetéséről ITT írtunk részletesebben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában