Frissen Vasból

2021.08.23. 07:00

István király hadizsákmánya volt az a Szent György-ereklye, ami most Répceszentgyörgyre került

Már kézzelfoghatóan, ereklyéjével is vigyázza Szent György a neki szentelt plébánia települését.

Bakos Ágnes

Fotó: Bakos Ágnes

– Köszöntünk Szent György a tiszteletedre felszentelt templomunkban, kérünk, maradj velünk, lakj közöttünk, védelmezd és őrizd falunk minden lakóját – ezekkel a szavakkal fogadta a Szent György-csontereklyét Varju Gábor, Répceszentgyörgy plébánosa szombaton.

– Már fizikai jelenléte is példájának követésére, égi közbenjárásnak kérésére indítja az ide betérőket, az itt imádkozókat – fogalmazott Szent György ereklyéjéről az ünnepi szentmisén Császár István. A helynök arról is beszélt: Szent György legyőzte a sárkányt, vagyis a sátánt, üzenete, hogy higgyünk a szeretet végső győzelmében.

Szent György koponyaereklyéjét Szent István király hadizsákmányként kapta a bolgár cár elleni hadjáratában, az ereklye Veszprémbe került, onnan a Felvidékre vitték volna a török elől, csak menet közben szétporladt – idézte fel dr. Tóthpál Tamás, a Szent György Lovagrend tagja. A porladékból van az ereklye, amelynek ez a darabja Salzburgba került – onnan mentették meg a lovagok, és adományozta most a falu szülötte, dr. Nagy László Répceszentgyörgynek. A település a legnagyobb elismerésével köszönte meg az adományt: dr. Nagy László Szent László- és Szent György-lovagot díszpolgári címmel tüntették ki. A falunapon vette át az elismerést.

– Én, a világot bejárt szakember arra vagyok büszke igazán, hogy valamikor egy mezítlábas parasztgyerek voltam, aki megőrizte ezt az érzést, és hatvan év után újra otthon érzi magát – fogalmazott dr. Nagy László. – Legyél mindig szentgyörgyi – ezt kérte a díszpolgártól Kovácsné Kelemen Gertrúd polgármester, aki Répceszentgyörgy községért kitüntető oklevelet adott át Ferenczi Balázsnak, Gecse Lászlónak és Janzsó Zoltánnak. Az elismerteknek elsőként gratulált Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője.

Köszöntőjében sokszorosan különleges napnak nevezte a falunapot, amely a Szent György-ereklye fogadása miatt különösen jelentős a település számára, és mint mondta, önmagában is rendkívüli, hiszen a vírushelyzet nyomán még jobban megbecsüljük az együtt töltött időt. Azt kérte a répceszentgyörgyiektől: azért, hogy legyenek hasonló találkozási alkalmak, vegyék fel a koronavírus elleni védőoltást.

Becsüljük meg az összetartozást – ezt kérte az államalapítás ünnepének másnapján a helyiektől.

Beszélt Szent István országépítő munkájáról, amit mindenki folytatni tud, és gratulált Répceszentgyörgy polgármesterének a folyamatos fejlődéshez. Emlékeztetett a Magyar falu program pályázati lehetőségeire, amelyek nyomán falubusszal gazdagodott Répceszentgyörgy, nyertek forrást a temetőkerítés felújítására és orvosi eszközök beszerzésére. Hasonlóan, lépésről lépésre igyekeznek tovább építeni a falut – ígérte a térség országgyűlési képviselője.

Kiemelt képen: Szent György-lovagok. Dr. Nagy László kezében az ereklyetartó és a zászló

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában