Frissen Vasból

2021.09.08. 16:00

A templomfelújítási és a falufejlesztési programban nyerték el a szükséges összegeket Pápocon

Sikeres pályázatoknak köszönhetően megújulnak az egyházi épületek a kétszáz lelkes kis faluban: a templom és a plébánia is.

Merklin Tímea

Budai Zoltán plébánostól megtudtuk: 2018-ban az Emberi Erőforrások Minisztériumához pályáztak, és nyertek tizenötmillió forintot a templomra, de akkor nehéz volt iparost találni a munkálatokhoz, aztán beadtak a püspökség és a pályázatírók javaslatára egy másik pályázatot is a Magyar templomfelújítási programba, ahol szintén nyertek tizenötmillió forintot. Így idén összesen harmincmillió forintból végezhetik el a templom teljes felújítását.

Jelenleg a tetőn a bádogosmunka zajlik, ezt követi majd a torony, a homlokzat felújítása. A napokban szigetelnek is, olyan technológiával, hogy acélsodronnyal fűrészelik el a falakat, és az átvágás résébe acéllemezeket helyeznek be. A déli falat már átvágták, hétfőn az északi falnál dolgoztak. Végül a külső vakolat és a templom környéke is megújul majd.

Pápoc a kenyeri plébánia része, amely három megye találkozásánál hat községet foglal magában: csak ez a két település vasi, három (Ke­me­nes­szentpéter, Kemenes­hőgyész, Magyargencs) Veszprém megyéhez, egy (Rábasebes) Győr-Moson-Sopron megyéhez tartozik. Budai Zoltán plébános a plébániaépületek megújításán is fáradozik, ezért a falufejlesztési programban pályázott Pápoc és Magyargencs plébániájával a Miniszterelnökségre támogatásért, ez Gyopáros Alpár települések fejlesztéséért felelős kormánybiztoshoz tartozik.

Amint mondta, az elnyert tizenötmillió forint támogatás elég a pápoci plébánia tetőzete, ablakai, folyosója felújítására, a külső színezés elkészülte napok kérdése, teljesen megújul a vizesblokk fürdőszobával.

Plusz négymillió forintot nyertek eszközbeszerzésre, ebből sátrat, projektorokat, sörpadokat, monitorokat vettek. A két helyiség – amelyben az utolsó pápoci plébános lakott (Budai Zoltán Kenyeriben él) – megújulásához már hozzá kell tenni egy kis kiegészítést önerőből, vagyis az egyházközség pénzéből, illetve egyházmegyei támogatásból. A helyiségeket közösségi tereknek szánják, hogy legyen hol lebonyolítani az összejöveteleket.

A Magyar falu programban elnyert tizenötmillió forint támogatást kommentálva, a falu épüléséről-szépüléséről szólva Ágh Péter, Észak-Vas megye országgyűlési képviselője érdeklődésünkre elmondta:

– Közös munkánk révén Pápocot számos kormányzati támogatás érintette csaknem kétszázmillió forint értékben. Az egyházi épületeken túl jutott forrás útfelújításra, közterületi eszközökre, önkormányzati épületekre, civil szervezetekre és a temetőre is – hangsúlyozta a képviselő.

Kiemelt képünkön: Budai Zoltán plébános a felállványozott templom előtt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában