Frissen Vasból

2021.09.27. 14:00

Mert ikernek lenni jó! Az ikervári találkozó országosan is egyedülállónak számít – fotók

Szombaton a település immár 11. alkalommal adott otthont az ikerpárok találkozójának, amit ezúttal is a vidám szüreti mulatság keretébe ágyaztak.

Tersztyánszky Krisztina

A találkozóra csaknem kéttucatnyi ikerpár érkezett Vas megye és az ország számos településéről. Jöttek az egy- és kétpetéjű ikrek Ágfalváról, Vörsről, Sajószentpéterről, de még a határon túlról is. A szervezők a program keretében nyitották meg a vasi alkotók vándorkiállítását, SZERetet, SZERelem címmel, valamint kézműves-bemutatókkal és egyéb attrakciókkal várták a mulatságra érkezőket.

Nagy várakozás előzte meg dr. Tárnoki Ádám és dr. Tárnoki Dávid előadását, akik immár második alkalommal látogattak el a találkozóra. A kutató orvosok egypetéjű ikrekként több mint tíz éve foglalkoznak ikerkutatással. A témában tavaly közérthető nyelven írt könyvük is napvilágot látott. A Semmelweis Egyetemen végzett kutatómunkájukat elsősorban az indokolja, hogy a csaknem azonos genetikai állományú ikerpárokban könnyebb a betegségek hátterét vizsgálni, az epigenetikai tényezőket modellezni.

Az ikerpárnak már az előadási módja is különleges volt, hiszen kutatásaikról egymást váltva, szavaikat egymás szavaiba öltve beszéltek. Bejelentették, hogy ebben az évben országos szintre bővült az ikerregiszter, így most már pontosan lehet tudni, hogy Magyarországon 170 ezer iker él. A testvérek ikerpárokon vizsgálták például az érel­meszesedés, a zsírlerakódások, a daganatok kialakulásának esélyét, a kromoszómák alakulását. Különösen hasznos a diszkordáns ikerpárok vizsgálata, ahol az egyik testvér valamilyen krónikus betegségben szenved, a másik pedig nem. Ilyen esetben többnyire bizonyítható, hogy az adott betegség örökletes-e, vagy kialakulására inkább a külső tényezők hatnak. Tanulságos volt olyan ikerpárok fotóinak bemutatása, amelyek közül az egyik sok éven át dohányzott, stresszelt vagy tűző napnak tette ki magát, míg a másik nem.

Ádám és Dávid számos érdekes kísérletről számolt be. Ilyen volt a NASA-nál dolgozó egypetéjű ikerpár esete, akiknek egyikét egy évre űrmisszióra küldték. Visszatérés után azt tapasztalták, hogy a kromoszómákat fedő telomérek hossza, amely az öregedéssel egyre rövidebb lesz, a földtől távol élő ikertestvérben nemhogy csökkent volna, inkább nőtt, míg a földön maradt testvéréé nem változott.

Az előadás kapcsán a Tárnoki ikrek elmondták: ha megfelelnek az adott kutatás célcsoportjának, ők is szívesen alávetik magukat a vizsgálatoknak. A továbbiakban is aktívan részt vettek a nap eseményeiben, átadták a díjakat a bemutatkozó műsorral készülő ikerpároknak, illetve segítettek kiválasztani Ikervár ikerarcait, Tóth Bálintot és Dávidot.

A találkozóra érkezett ikrek között nagyon sok volt a gyerek, köztük is a legfiatalabbak a szombathelyi, 13 hónapos Palotay Ráchel és Tamara. A csinosan összeöltözött Pusker Vivien és Cintia Tömördről érkeztek. A két fiatal lány elmondta, hogy mindenben hasonló az ízlésük, és egy munkahelyen is dolgoznak, az iskolában viszont – szándékosan – soha nem éltek vissza azzal, hogy olyan egyformák, mint két tojás. A Sepsiszentgyörgyről Vas megyébe költözött Tamás Zsolt Attila és Tamás Gábor István 44 évesek, munkahelyükön előfordult már, hogy összecserélték őket. Mindenhova együtt mennek, együtt muzsikálnak, és ha az egyik elkezd egy mondatot, befejezi a másik.

Fehér Ferenc, Ikervár polgármestere úgy érzi, mivel jelenleg ez az egyetlen rendszeresen megtartott ikertalálkozó az országban, és nagy iránta az érdeklődés, érdemes ezt a hagyományt mindenképpen életben tartani. Abban is gondolkodnak, hogy a találkozót nemzetközivé teszik.

Kiemelt képünkön: A tömördi Pusker Vivien és Cintia például a születésnapjukra se nem egy, se nem kettő különálló, hanem emeletes tortát kapnak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában