Frissen Vasból

2021.09.30. 18:39

Két rottweiler tartja rettegésben a Jáki út környékét – támadtak is

Csütörtökön délelőtt olvasónk üzenetben keresett meg minket, amelyben leírta, hogy szerda reggel Szombathelyen, a Jáki úton két kóborló rottweiler támadt neki kutyát sétáltató kisfiának. A találkozásból ezúttal nem lett tragédia, sem a kutya, sem a gyermek nem sérült meg, a fiú azonban remegve sietett haza szüleihez.

Polgár Patrícia

Rottweiler barking on the road France  . Biosphoto / Claudius Thiriet (Photo by Claudius Thiriet / Biosphoto / Biosphoto via AFP)

Forrás: AFP / illusztráció

Fotó: Biosphoto via AFP

Olvasónk szerint a két kutyát először szombaton látták kóborolni a Brenner-iskola környékén. A kutyákat akkor a Fekete István Állatvédő Egyesület önkéntesei fogták be. A két kutya ezúttal a Jáki úton kóborolt, itt támadták meg a család kistestű kutyáját is. Az eset után olvasónk értesítette a közterület-felügyelet ebrendészeti telepét, akik, mivel még munkaidőn kívül – 9 óra előtt – voltak, nem indultak el befogni a kutyákat. Elmondása szerint fél órával későbbre, amikor újból telefonált a közterület-felügyeletnek, már majdnem harmincan telefonáltak az ebrendészeknek, akik be is fogták a két kutyát, majd visszajuttatták azokat gazdájukhoz. Olvasónk leginkább azt sérelmezi, hogy a hatóságok addig nem lépnek fel hathatósan a felelőtlen gazdák ellen, amíg sérülés nem történik.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a szombathelyi önkormányzatot és a Fekete István Állatvédő Egyesületet is – várjuk a válaszaikat.

Az egyesület egyébként szerda délelőtt közzétett egy Facebook-bejegyzést, miszerint a Brenner-iskolánál kóborol két rottweiler. A poszt alatti kommentekből kiderül, hogy többen, különböző helyeken és időpontokban láttak két hasonló kóbor kutyát. A hozzászólásokra reagálva az egyesület munkatársai leírták, hogy szombaton befogtak két rottweilert, amiket maguk juttattak vissza gazdáikhoz. A tegnapi bejelentéseket követően elsőként a szombaton befogott ebek gazdáinál érdeklődtek, hogy nem az ő kutyáik szöktek-e ki újra. Beszámolójuk szerint ezúttal más ebekről van szó – olvasónk ezt azzal cáfolta, hogy mindkét alkalommal látták a kutyákat, amik közül az egyik nyakában lánc lóg, erről könnyen fel lehet ismerni őket.

Olvasónkhoz hasonlóan a kommentelők közül is többen sérelmezték, hogy a hatóságok miért nem járnak el hathatósabban az ügyben. Ezzel kapcsolatban az egyesület azt válaszolta, hogy a kóbor állat befogása az önkormányzat feladata, Szombathelyen ez a közterület-felügyelet hatáskörébe tartozik és, hogy a befogott állatok elhelyezése miatt tartja fenn a város az ebrendészeti telepet. Hozzáteszik, ha a kóbor kutyához kirendelt ebrendész befogja az állatot, akkor ellenőrizni tudja, hogy kinek a tulajdona – ekkor történhet meg a jegyző felé a bejelentés.

Frissítés:

Megkeresésünkre Csollányné Horváth Krisztina, a Fekete István Állatvédő Egyesület elnöke elmondta: szombaton valóban az egyesület egyik tagjának közbenjárásával fogott be a rendőrség két rottweilert Szombathelyen, amiket a chipek beolvasása után visszajuttattak a gazdájukhoz. Arról azonban nincs meggyőződve, hogy ezek a kutyák azonosak-e a tegnap támadó ebekkel. Az elnök hozzátette, hogy hivatalból csak akkor indul eljárás a kutyatulajdonos ellen, ha az állatok kárt tesznek valakiben vagy valamiben. Minden más esetben az a személy tehet bejelentést a hatóságok felé, aki a szabálysértést észleli.

Korábban brutális kutyatámadás történt Szombathelyen, aminek részleteit több cikkben tártuk fel:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/kutyatamadas-szombathelyen-a-verengzo-kutyak-gazdajanal-jartunk-5297282/

https://www.vaol.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/brutalis-kutyatamadas-a-rendorok-tudjak-ki-a-kutyak-gazdaja-5289896/

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/ujabb-reszletek-a-vegzetes-szombathelyi-kutyatamadassal-kapcsolatban-5287166/

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/eselye-sem-volt-frodonak-a-belvarosban-vegzett-aldozataval-a-ket-megszokott-harci-kutya-5284274/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában