Frissen Vasból

2021.09.20. 07:00

Megfordult Karakón IV. Béla királyunk, pálosok, domonkosok, Napóleon seregei is

Még Napóleon seregei is megfordultak Karakón, amely ezeréves lett, ezt ünnepelték szombaton kopjafaavatóval és az értékgyűjtemény bemutatásával.

VN

– Amikor Karakón vagyunk, szinte érezzük a történelmet a bőrünkön – mondta köszöntőjében V. Németh Zsolt, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos, a térség országgyűlési képviselője. – Megfordult itt IV. Béla királyunk, pálosok, domonkosok, Napóleon seregei is. Az egész magyar történelem végigkövethető a falu múltjában. A képviselő arról is beszélt, hogy Karakó hagyományai és emlékezete az eleven jelenben mutatkozik meg leginkább, története pedig folytatódni fog; hogy mit hagyunk magunk mögött, az a helyiek munkáján múlik, ehhez igyekszik segítséget nyújtani a magyar kormány is.

A Vas Megyei Közgyűlés emléklapját adta át az ünnepen Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke Elekes János polgármesternek.

– Ezeresztendőnyi örökséget tudhatunk magunkénak, ismernünk kell a múltunkat, meg kell becsülnünk az elődök munkáját, hiszen a jövőt csak azok tudják építeni, akik tudják, honnan jöttek – fogalmazott köszöntőjében a polgár­mester, és az évfordulóra felállított kopjafa szimbolikájára hívta fel a figyelmet. A kopjafán a korona a magyarság jelképe, a katona Karakó történelmére, a víz a Marcalra utal, az ezer a település éveinek száma, a felnőtt fiú szimbóluma a csillag, a serdülő lányokat a tulipán jelképezi, ők a jövő generációja. A hit, a remény és a szeretet motívuma adja a kopjafa alapját. Az alkotást a falu központjában állították fel és leplezték le a szombaton tartott ünnepségen, Déri Péter plébános kért rá áldást.

A hungarikum pályázat tette lehetővé a nagyszabású ünnepet, amelynek a helyi értékek megismertetése is része volt: Szabó Tibor, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója mutatta be a „folyó ág” kifejezésből elnevezett Karakó természeti örökségét és épített értékeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában