Frissen Vasból

2021.09.11. 07:00

Utánajártunk, ajánlott-e a Szputnyik után Janssen-vakcinát kérni

Máig körülményes külföldre utazni azoknak, akiket keleti vakcinákkal (Szputnyik, Sinopharm) oltottak. Az egydózisú Janssen-vakcina harmadik oltásként való beadatásával sokak szeme felcsillant: megoldódhat a problémájuk. De ajánlott-e a Szputnyik után Janssen-vakcinát kérni? – Schneider Ferenc infektológust kérdeztük.

VN

– A Sinopharm után kérhetik a Janssen-oltóanyagot, de Szputnyik után a Janssen-oltás nem javasolt harmadikként, hiába szeretnének sokan, mondván, egy adag elegendő belőle. A Szputnyik és a Janssen ugyanúgy kombinált vekt orvakcina, a Szputnyik kétféle adenovírust használ vektorként, a Janssen egyet, amelyik azonos az egyik Szputnyik-vektor-adenovírussal. Nem attól kell tartani tehát, hogy súlyos károsodást okozna, hanem hogy nem lesz hatékony az azonos vektorvakcinákkal való újraoltás.

A szervezet ugyanis az adenovírussal szemben termel majd nagy valószínűséggel ellen- anyagot, és nem a koronavírus-ellenanyagot erősíti meg. Ehelyett mRNS-vakcinát – Pfizert vagy Modernát –, esetleg kínai Sinopharmot javaslunk azoknak, akik felvennék a harmadik oltást, hacsak nem mutatott valaki túlérzékenységet az első oltás alkalmával. Persze minden eset más, de általánosan elmondható, hogy a Pfizer alkalmas harmadik oltásnak – hallottuk Schneider Ferenctől. A főorvos azt érzékeli, hogy nagy az érdeklődés és a bizonytalanság is azzal kapcsolatban, hogy a harmadik oltást ki kérje, milyent és hányat kapjon.

– Kérdéseket vetett fel a kínai oltás hatékonysága az idősek között: 20-25 százalékuknál nem tudtak kimutatni koronavírus-ellenanyagot a szervezetükben, ami nem azt jelenti, hogy ezek az emberek védtelenek lennének a fertőzéssel szemben. Mindenesetre indokolt ennek a csoportnak a harmadik oltása, de indokolt általában az időseké és az immunhiányos embereké is. Az ép immunrendszerű oltott fiatalabb korosztályból is nagyon sokan kérik a harmadik vakcinát, ami pozitívum. Nagy gond viszont, hogy sokan még mindig egyetlen védőoltást sem kaptak, és a legképtelenebb indokokkal hárítják el azt, hogy beoltsák őket.

Tanúi vagyunk annak, hogy hetente duplázódnak meg Magyarországon az esetszámok: látványosan nő a megbetegedések száma. Itt van előttünk Ausztria példája, ahol az élelmiszerboltokban, a drogériákban, a gyógyszertárakban és a tömegközlekedésben az eddig használt orvosi maszk helyett újra kötelező az FFP2-es maszk.

A 25 fő feletti rendezvényeket csak azok látogathatják, akiket már beoltottak, átestek a betegségen vagy negatív koronavírustesztt el rendelkeznek, és hozzájuk hasonlóan Szlovénia, Szlovákia is szigorít. Szerbiában is emelkedik az esetszám – figyelmeztet. Schneider főorvos szerint a szabadon látogatható tömegrendezvények nagy kockázatúak: jellemzően a fia talok és az oltatlanok között terjed majd egyre jobban a vírus. A szülőknek végül azt ajánlja, amikor gyermekük oltásáról dönt a család, ne üljenek fel a rémhíreknek.

Kiemelt képen: Tanúi vagyunk annak, hogy látványosan nő a megbetegedések száma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában