Frissen Vasból

2021.10.13. 15:03

Lakott területen legfeljebb 30 km/h sebességgel? – Olvasóink véleménye a kezdeményezésről

Volt, aki szerint katasztrofális a közlekedési morál a hazai közutakon, egy másik vélemény szerint, aki az 50-et sem tartja be, ő a 30-t sem fogja. Az is egy felvetés volt, hogy a sebesség csökkenés a menetidő meghosszabbodását hozza magával.

vaol.hu

20211011 Unger József közlekedés szakértő, Körmend, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: VN/archív Szendi Péter

Ahogy arról beszámoltunk, szigorú közlekedésbiztonsági intézkedésekkel szüntetnék meg a halálos baleseteket 2050-re az Európai Unióban – jelentették ki az Európai Parlament (EP) képviselői múlt héten. Állásfoglalásukban hangsúlyozták: mivel a halálos kimenetelű balesetek 30 százalékánál kulcsszerepet játszik a gyorshajtás, a járművek biztonságos sebességszintje legfeljebb 30 kilométer/óra lenne lakott területen és ott, ahol sok a gyalogos és a kerékpáros.

A felvetéssel kapcsolatban lapunk közösségi oldalán élénk vita alakult ki olvasóink között. A kommentszekcióban kifejtett vélemények közül a legjellemzőbbeket választottuk ki, és most be is mutatjuk.

„A közlekedési morál katasztrofális! Dupla záróvonalon előzés, és a többi. Nagy gondok vannak a fejekben! Szerintem a lakott területen kívüli közlekedés katasztrofálisabb, mint lakott területen belül. A 30-as tábla semmin nem fog változtatni!” – írta az egyik hozzászóló.

Egy másik olvasónk úgy látja, „aki nem tartja be a 50-et az a 30-at sem fogja. A legnagyobb gond, hogy sokan vezetni sem tudnak!”

Megfontolandó ez a felvetés is: „A 30 km/h sebességkorlátozást leginkább az utak minősége indokolná.

Egyébként ezt egy olyan tanulmány is meg kell, hogy előzze, ami kivizsgálja, hogy ilyen sebességkorlátozásnál nem nagyobb-e a környezetszennyezés és az emissziós értékek a kisebb sebességi fokozat használat miatt?”

Volt, aki szerint más lenne a megoldás. Javaslatot is tett: „Nem azt a rohadt telefont kellene nyomogatni sem az autósnak sem a gyalogosnak, és nem lenne ennyi baj”.

„A másik probléma, hogy 30-nál több idő átjutni A ból B be es sokkal több lesz a füst is” – állapította meg kommentelőnk.

Nem kis vezetési tapasztalatról szól ez a hozzászólás: „Nem fogják betartani. az 50-et sem tartják be. Több lesz a baleset. Amúgy, sokszor nem is lehet, mert szinte tolnak hátulról, muszáj tartanod a tempót.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában