Kijáró

2021.10.04. 10:30

Március végéig marad az ingyenes koronavírus tesztlehetőség Ausztriában

Az Egészségügyi Minisztérium hétfőn az APA megkeresésére megerősítette, hogy maradnak az ingyenes koronavírus tesztlehetőségek március végéig. A megfelelő finanszírozási döntést kedden hozza meg az Egészségügyi Bizottság. A gyógyszertárakban kapható ingyenes, otthoni tesztek viszont a hónap végével megszűnnek.

orf.at

Forrás: Ripost

Az elmúlt hetekben szakértők bevonásával intenzíven foglalkoztak az ingyenes CoV-tesztek kérdésével Ausztriában, és arra a következtetésre jutottak, hogy a jelenlegi helyzetre való tekintettel a teszteléseket folytatni kell. Valójában az ingyenes tesztek finanszírozása októberben lejárt volna – írja a magyarok.orf.at.

Jobb áttekintés több teszt révén?

Míg több ÖVP-vezette szövetségi tartományokban az ingyenes kampányok megszüntetése és legalább a vizsgálatért járó vénydíj felszámítása mellett szólaltak fel, addig elsősorban az SPÖ vezette tartományok az ingyenes vizsgálatok folytatása mellett kampányoltak. Az érv amellett szól, hogy több vizsgálattal jobb képet lehet kapni a fertőzési helyzetről, az ellenérv pedig az, hogy a vizsgálati alternatíva gátolhatja a védőoltási törekvéseket.

A keddi döntés formálisan egységes keretet teremt a speciális célú támogatások (oltások, mentőakciók, védőfelszerelések, vizsgálatok) március végéig történő meghosszabbítására. Ez azt jelenti, hogy a (tartományoknak, önkormányzatoknak) nyújtott támogatásokat korábban is meg lehetne szüntetni, amennyiben az aktuális helyzet értékelése ezt sugallja.

Tárgyalások a „3-G“-ről a munkahelyeken

Eközben a „3-G“ munkahelyi bevezetéséről még nem folytak teljes körű tárgyalások. Ez a CoV intézkedés azonban „nagyon valószínű“, hogy jönni fog, mondta Werner Kogler alkancellár. A szóban forgó kérdés például az, hogy milyen következményekkel jár, ha egy munkavállaló megtagadja a „3-G“ igazolás bemutatását. A „3-G szabály“ munkahelyi bevezetésére vonatkozó megfontolásokkal kapcsolatban Martik Kocher munkaügyi miniszter a folyamatban lévő tárgyalásokra is utalt, amelyekben a szociális partnerek is részt vesznek – mondta az Ö1-Mittagsjournal szombati számában.

Emlékeztetett arra, hogy az osztrák munkajogban az elbocsátás – néhány kivételtől eltekintve – indoklás nélkül is megtehető. A munkajogi szakértők egyetértettek abban, hogy a tartós tesztmegtagadás „természetesen elbocsátási okot jelenthet“.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában