Frissen Vasból

2021.10.08. 12:30

Mennyi lesz az alma? – Előbb a fagy, aztán a meleg okozott gondot Vas megyében

Kevés lesz az idén a hazai alma. Hiába volt jó a virágrügy-berakódottság, a tavaszi fagyok, majd a nyári aszály után jelentős gyümölcshullás következett be. Az egyik vasi gazda például a korábban megszokott termés mindössze 30-40 százalékára számít ebben a szezonban.

Cseh-Egyed Bernadett

A szombathelyi Kántor Zoltánnak (képünkön) szerencséje volt: tizenöt éves fájáról mintegy húsz kiló gyümölcsöt szüretelt

Fotó: Szendi Péter

Tisztes távolságra egymástól pirosodnak a gyümölcsök az egyik gencsapáti almaföldön. A laikus szemnek is egyértelmű: szüret idején jóval több érett termésnek kellene itt lennie. Ez a második esztendő, hogy a gazdák az átlagnál is rosszabb évet zárnak, ahogy Poór Imre tulajdonos fogalmaz: ez nemcsak zsebmetsző, de erősen mellbevágó is.

Öt és fél hektáron 13-14 ezer almafát nevel és gondoz, van közöttük jonagold, idared és golden fajta is. Ideális esetben egy hektár legalább 25, de inkább 30 tonna gyümölcsöt ad, az idén ez a szám mindössze 8-10 körül alakul. Azt mondja, pontosan nem is merte még összeadni, mennyit mutat majd a mérleg a szüret végére. Hozzáteszi: mindez az idő­járás számlájára írható, előbb a tavaszi fagyok, majd a súlyos nyári aszály tizedelte a termést. A rendszeres trágyázás és permetezés ellenére csak a védettebb helyen lévő fákon érett be az alma.

Poór Imre a szokásos termés mindössze 30-40 százalékára számít az idén
Fotó: Unger Tamás

Poór Imre csalódottságát tovább növeli, hogy a növényvédő szerek az utóbbi időszakban drasztikusan, 50–150 százalékkal drágultak. A munka pedig a betakarítás után sem ér véget, sőt, a költséges része – a permetezés – csak most kezdődik. – Így nagyon nehéz – fűzi hozzá.

Megkerestük Apáti Ferencet, a FruitVeB – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnökét is, aki elmondja: kora tavasszal, a vegetáció kezdete előtt a virágrügy-berakódottság alapján még nagyon jó idei termésre volt kilátás, a tavaszi fagyok azonban idén sem kímélték a gyümölcsültetvényeket. A virágok vagy virágkezdemények „megfázhattak”, ezért jelentős gyümölcshullás következett be, a termés megritkult. A július–augusztusi időszakban tovább rontotta a várható terméseredményeket a rendkívüli mértékű és időtartamú hőséghullám (nemcsak a nappalok, hanem az éjszakák is túlságosan melegek voltak), amely csapadékhiánnyal párosult.

A szombathelyi Kántor Zoltánnak (képünkön) szerencséje volt: tizenöt éves fájáról mintegy húsz kiló gyümölcsöt szüretelt
Fotó: Szendi Péter

Mindezek miatt a gyümölcs mérete is jócskán elmaradt a szokásostól. Szól arról is, szintén az időjárási hatások következménye, hogy az április–májusi csapadékos, párás időszak miatt szinte soha nem látott mértékű, extrém varasodás-fertőzés lépett fel.

A nyárias ősz utolsó napján járunk a parkerdei kiskertekben, Kántor Zoltán eddig várt, hogy betakarítsa idei munkájának gyümölcsét: a tizenöt éves fa hozamát mintegy húsz kilóra becsüli. Szerinte pusztán szerencséje volt, mert egyébként az idei alma- és úgy általában a gyümölcsterméssel mindenki elégedetlen a környéken. Kántor Zoltán a szép zöld példányokat megpróbálja elrakni télire, reméli, hogy eláll majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában