Frissen Vasból

2021.10.17. 20:00

Tragikus vonatbaleset, kengurut fogtak, új utca és sebességkorlátozás – Ez történt a héten Vas megyében

Összegyűjtöttük az elmúlt hét nap legfontosabb vasi történéseit, így, ha valamiről lemaradt volna, azt most pótolhatja.

vaol.hu

Fotó: Horváth Balázs

Hárman haltak meg Csákánydoroszló közelében vonatbalesetben

Szörnyű tragédia történt csütörtök délután Vas megyében.

A vonat elé hajtó Mitsubishi L200 pickup egy közeli munkásszállóról indult és az útépítéshez tartott volna a benne utazó 3 férfival. A sofőr a piros jelzés ellenére hajtott a sínekre, ahol ütközött a körülbelül 120km/h-val érkező vonattal. A Mitsubishi 3 utasának esélye sem volt a túlélésre, mindannyian azonnal az élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket szenvedtek.

Fotó: Horváth Balázs

A vonat körülbelül 400 méteren keresztül tolta maga előtt a pickupot, közben teljesen összeroncsolta azt, a jármű teljesen felismerhetetlenre tört. A vonat utasai közül nem sérült meg senki. A mentés és a helyszínelés idején az érintett szakaszon a vonatközlekedés szünetelt. További részletekről ITT olvashat!

Múlt héten három halálos baleset is történt Vas megyében, amikről ITT számoltunk be.

Aki szabályt szeg, elbocsátható – Az osztrák Egészségügyi Minisztérium szigorításra készül

Az osztrák Egészségügyi Minisztérium a munkahelyeken is bevezetné a 3G-szabályt. Azok, akik nem felelnek meg a szabálynak, súlyos következményekre számíthatnak: akár az állásukba is kerülhet, ha ki akarnak bújni a szabályozás alól.

A heute.at osztrák hírportál szerint az Egészségügyi Minisztérium október 15-étől szigorúbb „koronaszabályokat” vezetne be a munkahelyen. Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter elmondta, hogy a 3G-szabály a vállalkozások minden olyan alkalmazottjára, tulajdonosára és üzemeltetőjére vonatkozik, aki találkozhat kollégákkal vagy ügyfelekkel a munkahelyen. A szigorításról további információkat ITT talál!

Véget ért Zsebibaba kalandja, kengurut fogtak Vönöckön

Véget ért a kis kenguru nagy kalandja Vönöckön. Az elkószált erszényest összefogással sikerült befogni.

A közösségi oldalra felkerült bejegyzések szerint a napokban Külsővatról elkóborolt egy kenguru. Az erszényest látták Kemenesszentmárton, illetve Mersevát térségben is. Volt, hogy bement egy családi ház kertjébe, és ott legelészett.

Az állatot végül a segítőknek köszönhetően Vönöckön, a játszótéren sikerült befogni. A kengurut biztonságba helyezték. Képeket és videót az esetről ITT érhet el.

Vonat alá esett emberen segített a büntetés-végrehajtás munkatársa a szombathelyi vasútállomáson

Tóthné Garamvölgyi Viktória éppen hazafelé tartott, amikor azt tapasztalta, hogy a szombathelyi vasútállomáson szünetel a forgalom, az egyik álló helyzetben lévő vasúti szerelvény kocsija mellett többen állnak, valaki pedig a szerelvény alatt fekszik. A részleteket ITT találja!

Lakott területen legfeljebb 30 km/h sebességgel? – Szakértőnél is érdeklődtünk

Harmincas sebességkorlátozással vennék elejét a halálos baleseteknek. A szakértő szerint azonban a figyelmetlenség sokkal veszélyesebb a sebességnél.

Szigorú közlekedésbiztonsági intézkedésekkel szüntetnék meg a halálos baleseteket 2050-re az Európai Unióban – jelentették ki az Európai Parlament (EP) képviselői múlt héten. Állásfoglalásukban hangsúlyozták: mivel a halálos kimenetelű balesetek 30 százalékánál kulcsszerepet játszik a gyorshajtás, a járművek biztonságos sebességszintje legfeljebb 30 kilométer/óra lenne lakott területen és ott, ahol sok a gyalogos és a kerékpáros. Az EP emellett zéró toleranciát vezetne be a sofőrök alkoholfogyasztásával kapcsolatban: a halálos közlekedési balesetek negyedénél az alkohol is szerepet játszik. Minden évben mintegy 22 ezer 700-an halnak meg, 120 ezren pedig súlyosan megsérülnek az Európai Unió útjain.

Fotó: Szendi Péter

Az állásfoglalás legérzékenyebb eleme természetesen a tervezett 30 km/h sebességkorlátozás, amelyet azzal indokolnak a javaslattevők, hogy ennél a sebességnél jóval enyhébb a gázolások okozta sérülések súlyossági foka és kisebb a veszélye a halálos kimenetelű balesetnek. Az adatok azonban arra utalnak, a sebesség mérséklése nem old meg mindent. Teljes írásunkat ITT találja!

Új utcát nyitnának Szombathelyen – Kiírták a közbeszerzést az összekötő szakasz megépítésére

Kiírták a közbeszerzést a Körmendi és a Jáki utat összekötő út megépítésére. A kivitelezőt még keresik, ám az út nevére már benyújtotta javaslatát Ágh Ernő önkormányzati képviselő: legyen a neve Szent Kvirin utca.

A Körmendi út és a Szent Gellért utcai körforgalomnál tartott sajtótájékoztatót dr. Hende ­Csaba országgyűlési képviselő és Ágh Ernő, a városrész önkormányzati képviselője. – Hat éve terveztettük meg az összeköttetést, ám a kiépítése már akkor sem fért bele a városi költségvetésbe. A forrást dr. Hende Csaba képviselő úr támogatásával a Területi Operatív Programból tudjuk biztosítani – mondta. Hozzátette, hogy az elmúlt évek egyeztetéssel és problémamegoldással teltek. Október elején kiírták közbeszerzésre a kivitelezési pályázatot. Csaknem 700 millió forintot fordítanak a munkálatokra – ez tartalmazza az út és a hozzá tartozó gyalogos- és kerékpárút, a közvilágítás kiépítését. Emellett autó­buszöböllel és körforgalom kialakításával vonnák be a városi tömegközlekedésbe a Jáki úti temetőt. Az építtetőt januárban választják ki, akinek 12 hónapja lesz a kivitelezésre, így az utca várhatóan 2023 januárjában készül el. Cikkünket ITT olvashatja!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában