Frissen Vasból

2021.10.18. 11:30

Új istállókat kaptak a muraközi lovak Őriszentpéteren – fotók

Két új istállót kaptak a muraközi lovak, a több mint félmilliárdos beruházás egy országos fejlesztés részeként valósulhatott meg.

Budai Dávid

20211016 Muraközi ló fajtabemutató és istálló avató, Őriszentpéter, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

Tavasz óta komfortosabb helyen lakhatnak a muraközi lovak a Széll Kálmán majorban, ugyanis két hatalmas, modern istállót építettek nekik több mint félmilliárd forintnyi pályázati pénzből. Az istállók ünnepélyes átadója szombaton volt, a hagyományos szakmai napon, ahol a programot ménvizsga, lovasbemutató, fogathajtás és ménesszemle is színesítette.

Dr. Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója köszöntőjében felidézte a kezdeteket, ezek szerint húsz évvel ezelőtt a major területét még derékig érő gaz borította, az első istállókat 2003-ban kezdték építeni, azzal a céllal, hogy a nemzeti park gyepeit karbantartó állatoknak legyen hol lakniuk. Eredetileg csak magyar tarkákban gondolkodtak, de miután megfigyelték, hogy milyen remekül megférnek a marhák mellett a muraközi lovak is, úgy határoztak, jöjjenek lovak is. S ha már jönnek, akkor úgy döntöttek, hogy ezt a lassan eltűnő fajtát meg is mentik. Idővel aztán a fajtamentő program mellé állt az Agrárminisztérium is, így a saját és pályázati források mellett egyre több kormányzati forrás is érkezett.

V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, a muraközi ló fajtamentésére tett törekvés sikerének értékelte az őrségi tájba remekül illeszkedő istállók átadásának napját.

Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkárától megtudtuk: a mostani beruházás egy országos fejlesztéssorozatba illeszkedik, hasonló nagyságú és jelentőségű projekteket valósítanak meg a nemzeti parkok országszerte több száz helyszínen.

Magyarország közel egyötöde valamilyen természetvédelmi oltalom alatt áll, az utóbb tíz évben soha nem látott mértékben támogatták meg ezt a területet, csak a mostani ciklusban 40 milliárd forintot költöttek el rá. Országos szinten fog javulni 13 élőhelynek és 24 fajnak a helyzete, amire szükség is van, hiszen például minden ötödik európai madárfaj veszélyeztetett – hívta fel a helyzet súlyosságára a figyelmet a helyettes államtitkár, aki kiemelte az Őrségi Nemzeti Park kezelésében lévő mintegy ezerhektárnyi gyep védelmében tett újszerű kezdeményezéseket.

Kiemelt képünkön: Az ünnepélyes istállóátadót lovas programok egész sora színesítette

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában