Frissen Vasból

2021.11.21. 12:00

1974 óta itt volt Vas megye számítástechnikai bázisa

40 évvel ezelőtt is elengedhetetlen feltétele volt a gazdálkodásnak a gyors információáramlás. Ehhez nyújtott segítséget a technológiai újdonság: a számítástechnika és a számítógép.

VN

Az informatika központja, a számítógépterem szalagos berendezésekkel 1986-ból

Fotó: Fortepan/Erdei Katalin

A számítástechnika alkalmazásában, elterjesztésében 1974-től jelentős változást hozott a KSH–SZÜV megyei számítóközpontjának üzembe állítása. Néhány fővárosi és nem vasi központú vállalatot kivéve a megyében felmerülő számítástechnikai igényeket zömmel a SZÜV hálózata elégítette ki. Ez azt is jelentette, hogy a KSH–SZÜV funkcióját egyre jobban betöltve a megye számítástechnikai bázisává vált.

Ügyfélköre az alakulása óta jelentősen bővült. 40 évvel ezelőtt 48 vállalattal, intézménnyel állt szerződéses kapcsolatban, ezek részére 54-fajta adatfeldolgozást végzett. Megbízói között ipari, mezőgazdasági, kereskedelmi, közlekedési vállalatok, üzemek, pénzintézetek és államigazgatási szervezetek egyaránt voltak. A SZÜV Szombathelyi Számítóközpontjának szolgáltatásai a hetvenes évek végén nemcsak mennyiségben, hanem minőségben is fejlődtek. Kezdetben elsősorban ügyviteli, számviteli feldolgozásokat végeztek az anyaggazdálkodás, értékesítés területén. A nyolcvanas évek elejére ezentúl értékelő-elemző adatokat szolgáltatott a tervezéshez, készletgazdálkodáshoz és utókalkulációhoz, tehát a gazdálkodó szervek vezetőinek fontos segítője volt.

Az informatika központja, a számítógépterem szalagos berendezésekkel 1986-ból
Fotó: Fortepan/Erdei Katalin

A számítástechnika terjedését jelezte, hogy megyénkben egyre több vállalatnál, intézménynél alkalmaztak saját számítógépet, több helyen folyamatban volt kis és közepes teljesítményű számítógépek üzembe állítása. Számítógép segítette a megalapozott vezetői döntéseket a Vas Megyei Tej­ipari Vállalatnál, a Remixnél, a Latexnél és más vállalatoknál. 1982-től számítógépet alkalmaztak a termelésirányításban, gazdálkodásban a Nyugat-magyarországi Fagazdasági Kombinátban is. A számítógép teret hódított a mezőgazdaságban, az ÁFÉSZ-eknél és az ipari szövetkezeteknél is.

A lakosság közvetve már addig is kapcsolatban volt a számítógépes szolgáltatással, hiszen több vállalat, intézmény bérszámfejtése, az átutalási betétszámlák, biztosítások, takarékbetétkönyvek nyilvántartása is számítógép segítségével történt.

A számítógép módot adott arra is, hogy a telefon-, villany-, víz-, gázszámlákkal és más díjbeszedésekkel ne zavarják külön-külön a lakosságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában