Frissen Vasból

2021.11.20. 07:00

Háziorvosra várnak, hiába? – Hátrányban a kistelepülések, Szombathellyel nem tudnak versenyezni

Vas megyében az Országos Kórházi Főigazgatóság nyilvántartása szerint húsz tartósan, azaz hat hónapnál régebben betöltetlen orvosi praxis van. Azért a hat hónapos határ­idő, mert a feladatellátási szerződés megszűnését követően a praxisjog ezen időintervallumon belül elidegeníthető.

Vas Népe

Influenza oltás,Dr. Kiss Imre háziorvos, , 20211027, ut,Jánosháza, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

A közölt adatok szerint a húsz betöltetlen praxis közül négy van Szombathelyen, hat a megye városaiban, a többi pedig községekben. Az általunk megkérdezett településvezetők többsége az alacsony kártyaszámban látja annak okát, hogy a településük nem jelent vonzó alternatívát a szolgálati helyet kereső háziorvosok számára.

A falu, ahol nyolc éve „csak” helyettesítenek

Egyházashetye például az egyik legrégebben, 2013 júliusa óta háziorvos nélkül lévő település. Zolnai Attila polgármestertől megtudjuk, hogy két helyettesítő orvossal – dr. Kiss Imrével (képünkön) és dr. Kassas Kaleddel – oldják meg a rendelést, akik kéthetes intervallumban váltják egymást. Két-három éve már nem is hirdetik a praxist, mert a körzet négy településén, Egyházashetyén, Borgátán, Köcskön és Kemeneskápolnán összesen nincs annyi kártyaszám, ami egy orvosnak rentábilis volna. Ezzel az – átmeneti – megoldással egyelőre meg van elégedve a lakosság, nincs olyan nap, hogy valamelyik faluban ne lenne rendelés, a receptfelíratásra sem volt még panasz.

Kemenesmagasiból is azért ment el a doktornő 2019 júliusában, mert Celldömölkön megüresedett egy praxis, és inkább oda pályázott.

A volt betegeit sem hagyta azonban cserben, helyettesítési szerződés alapján hetente kétszer két és fél órát Kemenesmagasiban, egyszer ugyanennyit pedig Szergényben rendel. Szükség esetén, sürgős esetben szívesen látja a falvak betegeit celldömölki rendelőjében is. Sebestyén Zoltán polgármester elmondja, hogy folyamatosan hirdetik a praxist, de nemhogy jelentkező, még érdeklődő sem akadt egyszer sem a két év alatt.

Őriszentpéteren két körzet van, az egyik 2016 óta betöltetlen. Így az egész várost és a körzetekhez tartozó három falut egy doktornő, dr. Benczúr Barbara látja el, részben helyettesítéssel. Így, az előzőekben leírtakhoz hasonlóan, nincs más probléma, „csak” a háziorvos esetleges túlterheltsége. Őr Zoltán polgármester megemlíti, hogy az ezres-ezerkétszázas kártyaszám nem csupán a háziorvos megélhetése szempontjából határérték. A legalább 12 hónapja üres háziorvosi és fogorvosi körzeteket betöltő orvosok ugyanis pályázhatnak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz letelepedési támogatásra. A pályázat elnyerésének feltétele azonban felnőtt- és vegyes körzet esetén az ezer, gyermekkörzet esetén pedig az ötszáz ellátandó lakos.

Ha ennek alapján érthető lenne, hogy miért nem „kelendők” a kis körzetek, érdemes megnézni Jánosháza példáját. Ott nem olyan alacsony a kártyaszám, dr. Kiss Imre háziorvos így is négy éve, amióta a kollégája nyugdíjba ment, három körzetet lát el: két felnőtt körzetet a városban és egy vegyeset a környékbeli falvakban. Szombathellyel nem tudunk versenyezni – mondja a miértre, hozzátéve, hogy a háziorvosok, de még asszisztenseik is hátrányban vannak bérezés tekintetében a kórházban dolgozó kollégáikhoz képest.

Pedig Jánosháza többmilliós praxistámogatást is felajánlott, szolgálati lakást is adnának, ha ide szerződne valaki, mégsem jönnek. Talán a kulturális lehetőségek, az infrastruktúra hiánya tartja vissza a fiatal szakembereket? Dr. Kiss Imre családi gyökerei miatt is elkötelezett Jánosháza iránt, hiába csábították, nem fogadott el más álláslehetőséget. De ha egyszer ő „kidől”, vajon ki fog a helyébe lépni?

Van, ahol 81 éves orvosnak van praxisa

A jelenlegi hiánylista folyamatosan változik, ahol még ma van orvos, lehet, hogy holnap már nem lesz. Van körzet, amelyet 74 éves nyugdíjas lát el.

Vépen például kettőből két 1200 fős praxis lesz betöltetlen jövő májustól. December 31-éig minden hétfőn és pénteken két órában helyettesítő orvos rendel a 2. számú körzetben, míg az 1. számú körzet háziorvosa a felmondási idejét tölti.

Éppen szabadságát töltötte szeptemberben dr. Tüske Zsuzsanna, a 2. körzet háziorvosa, amikor kórházba került. A távolléte alatt dr. Csanaki Miklós nyugdíjas háziorvos helyettesítette, vele megegyezett, hogy tovább, december 31-éig ellátja a helyettesítést.

– Sokáig volt remény a 81(!) éves doktornő visszatérésére, sajnos már nincs. A bizonytalan helyzetre tekintettel az asszisztense is felmondott, így veszélybe került a rendelés, mert Csanaki doktor nem tudta egyedül vállalni a heti kétszer két órát sem. Az asszisztens végül mégis vállalt hetente kétszer két órát: hétfőn és pénteken 15-től 17 óráig besegít.

Nagy probléma viszont, hogy hét közben nincs senki, aki akár telefonon elérhető lenne, receptet írna fel – mondja Kovács Péter polgármester, aki rengeteg panaszt hall: a betegek érthetően szeretnének orvoshoz, receptekhez, beutalókhoz jutni. Közben megegyezett Tüske Zsuzsannával, hogy meghirdeti a praxist, ezt minden lehetséges fórumon megtette három hete. Még telefonon is megkeresett potenciális jelölteket, eddig nincs érdeklődő.

A megyeszékhely 10 millió forintot kínál

Közben váratlanul beadta a felmondását október 30-án a 2. számú körzet háziorvosa, Orgovánné Szilágyi Marianna. Ő májusban Szombathelyen kezd, „viszi magával” az asszisztensét is. Felmondási ideje alatt fél évig ellátja még a betegeket, addig vevőt keres a praxisára.

– Vép kétszobás, kertes szolgálati lakást is tudna biztosítani leendő háziorvosának, de ez sem tűnik elég vonzónak. A megyeszékhely háziorvosi életpályamodellt dolgozott ki: a tartósan – hat hónapnál hosszabb ideje – betöltetlen praxisok megszerzését az önkormányzat egyszeri 10 millió forinttal támogatja. Ezzel a kisvárosunk nem tud versenyezni. A helyzet pillanatnyilag kilátástalan. Bármilyen segítséget elfogadunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában