Frissen Vasból

2021.11.03. 12:12

Ki lehet benn a szülőszobában? – Mutatjuk a kórházakban elrendelt látogatási tilalom szabályait

Az országos tisztifőorvos – járványügyi megelőző intézkedésként – november 1-jétől az ország összes kórházában elrendelte a látogatási tilalmat. Az ezzel kapcsolatos határozat azonban néhány esetben továbbra is megengedi a betegekkel történő közvetlen kapcsolattartást.

vaol.hu

20210311 Markusoszky kórház külső, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos által jegyzett határozatot több kórház – így például a Honvéd kórház is – közzétette honlapján. A dokumentumból kiderül például, hogy az országos tisztifőorvos továbbra is kötelezi valamennyi fekvőbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatót arra, hogy – megfelelő védőfelszerelés biztosítása mellett – néhány esetben tegye lehetővé a kapcsolattartást. Sőt: dr. Müller Cecília a határozatban hangsúlyozza, hogy a betegek emberi méltósághoz való joga egészségügyi válsághelyzet idején sem korlátozható.

Így például a súlyos állapotú, végstádiumú betegek mellett továbbra is ott tartózkodhat az általuk megjelölt személy, ahogy a kiskorú betegek betegágyánál is ott lehet az édesanyjuk vagy édesapjuk, a törvényes képviselőjük, illetve az általuk vagy a törvényes képviselőjük által megnevezett ember.

A szülőszobára sem vonatkozik a tilalom: a szülő nő is megnevezhet egy nagykorú személyt, aki a vajúdás és a szülés alatt folyamatosan mellette lehet.

Az értelmi fogyatékossággal élő betegek mellett szintén ott lehet a szülő vagy a törvényes képviselő, illetve a beteg vagy a törvényes képviselő által megjelölt személy.

A felsoroltakon kívül egyedi méltányossággal, kockázatbecslést követően az egyes kórházak vezetői indokolt esetben további betegeknél is megengedhetik a kapcsolattartást.

Azok a kórházak, amelyek nem tartják be a fenti rendelkezéseket, 30 ezer forinttól 5 millió forintig terjedő egészségügyi bírsággal sújthatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában