Frissen Vasból

2021.12.01. 14:00

Nem zárnák be a fürdőt Celldömölkön – Csődöt jelentett az áramkereskedő, a szolgáltató levenné a villanyórát

Az önkormányzat egy olyan áramkereskedő céggel állt szerződésben, amelyik csődöt jelentett, mert a meglévő szerződések miatt olcsóbban kellene adnia az áramot, mint ahogy kapja – tudtuk meg Fehér László polgármestertől, aki Farkas Gábor jegyzővel és Dummel Ottó műszakiiroda- vezetővel közösen adott tájékoztatást.

VN

20211130 Lóránt Gábor, a Vulkán Gyógy- és Élményfürdő Üzemeltető Kft. ügyvezetője, Enegia áremelkedés miatt bezárhat a Celldömölki fürdő, Celldömölk, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

2021-es közbeszerzés alapján december 31-éig 1136 megawattóra tervezett mennyiségben nettó 19,75 forint/kilowattóra energiadíjon vettek áramot az energiakereskedőtől 49 fogyasztási helyen. A cég a szállítást november 4-étől nem teljesíti, ezt a szerződésszegést a felek egyelőre tárgyalásos úton próbálják rendezni a kártérítés tekintetében. November 4-étől a villamos energiát az egyetemes szolgáltatón keresztül kapják – drágábban, mint a korábbi szerződéses ár volt –, 47 fogyasztási helyet átvettek, kettővel további jogi probléma van.

– A sporttelep helyzetét úgy igyekszünk rendezni, hogy átjelentettük a városgondnoksághoz. A fürdőt nem akarják átvenni, mert gazdasági társaság, felajánlottuk, hogy átvesszük önkormányzati intézménynek, megy a boksz, a szolgáltató már olyat is mondott, hogy leveszi a fürdőben a villanyórát, de azt nem fogom engedni – mondta a polgármester.

– A szolgáltató még nem nyilatkozott végleg, hogy át tudja-e venni a komplexumot. Ha nem, akkor közbeszerzéssel kellene szerezni áramkereskedő céget. Nem akarjuk bezárni a fürdőt, nem szerencsés leállni, a berendezések, szivattyúk miatt sem. Eddig nem találtunk megfelelő céget, küzdünk az egyetemes szolgáltatóval, szeretnénk elkerülni, hogy leszereljék az órát – emelte ki Fehér László. Két fogyasztási hely – a sporttelep és a fürdő – tekintetében jelenleg is zajlik a jogi helyzet rendezése, a problémát az okozza, hogy egyetemes szolgáltatásra nem jogosult fogyasztási helyek. Az önkormányzatnak a csődöt jelentett cég helyett egy másik piaci energiakereskedővel kellene szerződést kötnie november 4-től december 31- ig, de erre közbeszerzési eljárást kellene lefolytatni, aminek időigénye gyakorlatilag nagyobb, mint a szolgáltatás időhossza.

A jövő évre nézve már idén augusztusban lefolytattak egy közbeszerzési eljárást, és szerződést kötöttek egy harmadik céggel a 2022. január 1-jétől december 31-ig tartó időszakra, 957,5 megawattóra tervezett mennyiségben öt fogyasztási hellyel nettó 33,07 forint/kilowattóra energiadíjon. – A 49 eddigi fogyasztási helyből 44-et már a novemberi cégcsőd előtt is az egyetemesbe kívántak visszatenni január 1-jétől, de a beállt helyzet miatt ezt előbb meg kellett lépnünk – tájékoztatott a műszakiiroda-vezető.

Kiemelt képünkön: Lóránt Gábor ügyvezető a celldömölki fürdőben. Nehéz helyzetbe kerültek, miután a szolgáltató még nem adott végleges választ, átveszi-e a komplexumot

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában